Velikáni dnes u Jílkové. Podívejte se, kdo se postaví proti Pospíšilovi

12.12.2013 11:21

Úroveň českého vězeňství bude tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo v České televizi. Michaela Jílková ve svém pořadu přivítá ty nejpovolanější. Dlouholetého ministra spravedlnosti, místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila, a proti němu Davida Ratha, někdejšího poslance ČSSD, který poměry v českých vazebních věznicích poznal na vlastní kůži a později se je snažil zlepšit přes vlastní zákonodárné iniciativy.

Velikáni dnes u Jílkové. Podívejte se, kdo se postaví proti Pospíšilovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath podepisuje svou knihu Absurdní proces

Podmínky v českých věznicích jsou podle Davida Ratha kritizovány ochránci lidských práv i samotnými vězni. Kritika míří především k vazebnímu stíhání. Při něm jsou doposud formálně nevinní lidé vystaveni údajně ještě těžším podmínkám, než odsouzení zločinci ve výkonu trestu. Spekuluje se rovněž o tom, že je těchto žalostných podmínek využíváno při probíhajícím vyšetřování, například k nátlaku na přiznání.

Proto David Rath ještě v ruzyňské vazební věznici sepsal návrh novely zákona o výkonu trestu odnětí svobody, který by tyto problémy pomohl vyřešit. Nyní dorazí do České televize oponovat Jiřímu Pospíšilovi, který z pozice někdejšího ministra spravedlnosti systém českého vězeňství spoluvytvářel.

Společně s ním bude o podmínkách v českých věznicích vypovídat Vladimír Hruška, bývalý vězeň, který v různých nápravných zařízeních prožil celkem 27 let. Prošel téměř všemi českými věznicemi a zastává názor, že ve vězeňství se neuvěřitelným způsobem krade. Obzvlášť v některých věznicích je prý situace alarmující. Utrácí se spousta peněz, na věznicích to ale není vidět, protože se ztrácejí v soukromých kapsách.

Bývalým vězňům se snaží pomáhat sdružení Liberty People, jehož ředitel Jiří Rak rovněž přijde do České televize. Podle něj nelze Vězeňské službě upřít snahu, ale podmínky přesto nejsou na dobré úrovni.

Opačný názor bude v diskusi zastávat stavební technik Robert Kraus, který zastává názor, že by se podmínky měly ještě zpřísnit, protože výkon trestu není lázeňský pobyt. Podle něj jsou podmínky ve věznicích pro odsouzené, zejména zkušené recidivisty, mimořádně výhodné. Vězni by podle něj měli především pracovat. Jinak prý v bezpracném pohodlí těžko může dojít k nápravě zločince.

Dalším účastníkem debaty bude Daniel Prouza, bývalý místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích. Mezi diváky se do debaty zapojí i advokát Jaroslav Ortman. Ten Davidu Rathovi vyčítá, že se o problém začal zajímat, až když jej zažil na vlastní kůži. „David Rath bojuje za vězenství teprve ve chvíli, kdy na vlastní kůži zažil podmínky ve vazební věznici. Do té doby, dokud byl poslancem a hejtmanem, jej celá tematika nezajímala,“ říká.

Pořad sledujte od 21:35 na programu ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…