Verdikt soudu o poskytování informací na Hrad neplatí. Jakl by žaloval

15.09.2011 14:56

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že úřady musí zveřejnit informace o tom, jaké jsou platy úředníků a jaké jsou jejich odměny, protože jde o příjemce veřejných peněz, nenalezlo všude tu správnou odezvu. V této souvislosti se v komentáři pro Reflex.cz pozastavuje Petr Holec nad tím, že prezidentův tajemník Ladislav Jakl hrozí v případě zveřejnění svého platu žalobou.

Verdikt soudu o poskytování informací na Hrad neplatí. Jakl by žaloval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z května tohoto roku potvrdilo oprávněnost požadavku na zveřejňování platů a odměn těch, kdo jsou placeni z veřejných prostředků. Když se Lidové noviny pokoušely získat údaje z Kanceláře prezidenta republiky, nepochodily. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl trvá na utajení svého příjmu. „A pokud kancelář zasáhne do mých práv a bez souhlasu data zveřejní, budu ji žalovat o odškodné za újmu," vzkázal Jakl.

Nad jeho postupem, jako by úředníci Hradu byli nad zákon, se v komentáři pro Reflex.cz pozastavuje Petr Holec. „Nebyl by to fantastický konec hradní agónie, kdyby Jakl nakonec ještě žaloval Klause za újmu? I když - svým způsobem by to nebylo úplně nelogické: zdá se, že Jakl za svého působení na Hradě skutečně prodělal určitou újmu. Podle mého amatérského pozorování především v oblasti nad krkem," rýpe si komentátor.

Při skvělé práci pro prezidenta není co tajit

Nechápe, čeho se vlastně Jakl bojí. „Podle skvělé práce pro prezidenta, jíž on stejně jako jeho kolegové už léta předvádí, se jistě správně domnívám, že Hradu platí on - a ne naopak. Nám daňovým poplatníkům tedy nevzniká žádná finanční újma a není co tajit. Podle Jaklova účesu a oblečení bych to tipoval na 80 tisíc korun měsíčně plus bonus za výjimečnou reprezentaci země, tedy žádnou zlodějinu," pokračuje Holec v ironickém tónu.

Domnívá se navíc, že by to od Hradu bylo upřímné rozlučkové gesto. Něco jako: podívejte, jak jste se s námi měli! „Už přes osm let totiž odsud - kromě spousty jiných hezkých věcí - slyšíme, že se nikdo, a zvlášť ne nějací samozvaní intelektuálové, nemá povyšovat nad nás obyčejné lidi, protože právě my míváme nejvíc rozumu. Nic bych lidem z Hradu nepodepsal raději než právě to. Tak proč nám neukázat výplatní pásky?" táže se Holec.

K věci:

Milionové odměny na ministerstvech. V létě se nadělovaly jako před Vánocemi 

Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny 

Vláda chce znovu zatajit platy úředníků 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…