Veterán slovenské politiky hájil u Tvarůžkové Ficův postoj k EU: V Evropě přichází nová vlna, máme šanci se na ní svézt

23.08.2017 19:11

Dlouholetý slovenský politik František Mikloško kývl na pozvání Zuzany Tvarůžkové do čtvrtečního Interview ČT24. Prozradil, že Slováci ani náhodou nejsou nazlobení na Evropskou unii. Pokud někomu Slováci nemohou přijít na jméno, jsou to prý Spojené státy. Podle Mikloška je to škoda. Na úvod pořadu ale věnoval pozornost setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a slovenským premiérem Robertem Ficem.

Veterán slovenské politiky hájil u Tvarůžkové Ficův postoj k EU: V Evropě přichází nová vlna, máme šanci se na ní svézt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

„Největším odkazem tohoto setkání je to, že tam nebyli pozváni Slováci a Maďaři. Bude důležité, kdo vyhraje volby v Německu, prozatím je to jen takové intermezzo, a to nejpodstatnější na tom je, že nebyli pozváni Poláci a Maďaři, nic podstatnějšího bych od toho nečekal,“ prohlásil hned na úvod host.

Slovenský premiér Robert Fico je prý schopný levicový politik, který teď cítí, že přichází nová vlna, na níž se hodlá svézt. Cítí, že se bude tvořit nová architektura EU, a on chce být u toho. Proto hovoří o tom, že Slovensko musí patřit do tvrdého jádra. Polsko i Maďarsko si prosazují vlastní politiku. „Ta jednota Visegrádské čtyřky byla jen přechodná, skoro bych řekl, že fiktivní,“ podotkl Mikloško.

Fico má navíc výhodu v tom, že současná pravicová opozice je prý velmi slabá. „Jako kdyby nám období svobody škodilo a nedokázali jsme se s ním vypořádat,“ pokračoval host. Totéž platí i o pravicové opozici.

Pár slov padlo i ke kauze Andreje Babiše a firmě Čapí hnízdo. „Nevím, jestli bych dva měsíce před volbami hlasoval pro zbavení imunity Andreje Babiše. S jeho politikou nemám nic společného, ale dva měsíce před volbami se mi to zdá strašně účelové,“ prohlásil Mikloško. Je mu líto, že dnes české politice chybějí silné osobnosti, které jsme mívali dřív. „Přál bych Čechům, aby se vrátili na úroveň, na které jsme je obdivovali,“ doplnil.

Posléze divákům prozradil, že na Slovensku se lidé nedívají zle na Brusel, ale na Washington.

„Na Slovensku není protievropská nálada, musím bohužel konstatovat, že na Slovensku je protiamerická nálada, z čehož plyne určitý příklon k Rusku. Pomohlo k tomu bombardování Jugoslávie, pomohlo k tomu bombardování Iráku,“ podotkl Mikloško. Protiamerické nálady ale nepovažuje za dobré pro svou zemi. Ve Slovácích je prý navíc příklon k Rusku zakořeněný už od dob Cyrila a Metoděje. Moskva je vnímána jako pokračovatel byzantské Konstantinopole.

Pokud jde o rozdělení Československa, prezident Václav Havel byl prý posledním politikem, který usiloval o skutečné udržení společného státu. Ostatní politici by prý stát dříve či později rozdělili. A když už se stát rozdělil, tak Miloš Zeman jako premiér projevil vůči Slovensku určitou velkorysost a společně se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou urovnali veškeré spory.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…