Většina Rusů lituje rozpadu Sovětského svazu

25.12.2016 18:02

Dnes je tomu 25 let, co z funkce prezidenta Sovětského svazu odstoupil Michail Gorbačov. Jenže kolapsu Sovětského svazu stále lituje většina běžných Rusů. Vyplývá to alespoň z průzkumu nezávislé agentury Levada Center, která jej provedla právě k 25. výročí konce studené války. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Většina Rusů lituje rozpadu Sovětského svazu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Státní dumou Federálního shromáždění Ruské federace

56 procent Rusů považuje za chybu pád komunistického režimu a pouhých 28 procent řeklo opak. Více než polovině z těch, kteří jsou nespokojeni s rozpadem, navíc chybí centralizovaný ekonomický systém a téměř každý druhý vnímá negativně ztrátu ruského mocenského postavení ve světě, informovala ruská agentura Interfax.

Celý text je ZDE

Celý sovětský blok se začal rozkližovat už v roce 1989. Padla Berlínská zeď a zvedla se vlna demokratických revolucí ve státech východního bloku. Gorbačov si zavařil vojenským potlačením demokratického povstání v Litvě v roce 1990. Na scéně se objevil prodemokratický Boris Jelcin, který volal po Gorbačovově odstoupení.

Situaci nevyřešilo ani referendum z března 1991. Tři čtvrtiny hlasujících se vyjádřily pro zachování SSSR, jenže v šesti vzdorujících republikách k hlasování ani nedošlo.

Skoncovat s bojem proti stoupencům demokratických reforem měl puč konzervativních komunistů v srpnu 1991, kterým se snažili odstavit Gorbačova.

Jenže pučistům se postavil lid v čele s Jelcinem, který se stal hrdinou a získal si obrovskou popularitu u běžných lidí. Vytěžil tak ze situace na úkor Gorbačova. Ten tak nemohl vzdorovat snahám o samostatnost nejdůležitějších republik, kterou navíc z ruské strany podporoval Jelcin, budoucí prezident Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…