Vláda projedná návrh na obsazení ambasády v Mali

22.09.2018 20:50

Vláda by ve středu měla schválit návrh na obsazení velvyslanectví v Mali, které chce Česko otevřít na počátku příštího roku. Podle materiálů pro jednání vlády, které má ČTK k dispozici, by na zastupitelském úřadě měli působit tři lidé vyslaní z Česka a dva místní pracovníci, kromě toho se kvůli bezpečnostní situaci v zemi počítá s vysláním dvoučlenného ochranného týmu. Náklady na provoz ambasády se v prvním roce odhadují na 27,5 milionu korun bez započtení nákladů na ochranu, v dalších letech by se měly snížit.

Vláda projedná návrh na obsazení ambasády v Mali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev prezidenta Miloše Zemana na podporu vyslovení důvěry vládě

Česko rozhodlo o otevření zastupitelského úřadu v Mali v letošním roce. Ambasáda v Bamaku by měla podpořit úsilí o stabilizaci a zajištění bezpečnosti v Mali, ke kterému přispívají čeští vojáci působící v misích Evropské unie a OSN. Do budoucna by ambasáda měla přispět také k posílení rozvojové a humanitární pomoci i ekonomické spolupráce a mohla by se stát hlavním bodem české diplomacie pro region Sahelu, tedy jižního okraje Sahary.

Ambasádu by měl v první fázi vést chargé d'affaires, v polovině roku 2020 by česká diplomacie měla posoudit činnost zastupitelského úřadu a případně povýšit zastoupení na úroveň velvyslance. V takovém případě by ambasáda převzala působnost pro celý region zvaný G5 Sahel, do nějž patří Mauritánie, Mali, Burkina Faso, Čad a Niger. Ve všech těchto zemích má nyní Česko pouze honorární konzuláty.

Náklady na provoz ambasády v prvním roce vyčíslilo ministerstvo zahraničí na 27,5 milionu korun, což je ovlivněno i jednorázovými náklady na pořízení pancéřovaného vozidla. V dalších letech diplomacie počítá s náklady 15,36 milionu korun ročně. Kromě toho bude vzhledem k bezpečnostní situaci v Mali nutné zajistit ochranu ambasády, náklady na ni diplomacie vyčíslila na 7,5 milionu korun ročně. tato částka by podle návrhu měla jít z rozpočtu ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…