Vláda projedná zapojení vojáků do testování či obranu se zbraní v ruce

13.07.2020 6:30

Řadu poslaneckých návrhů, senátní návrh na ústavní zakotvení práva bránit život i se zbraní, jmenování soudců či možné zapojení až 68 vojáků do testování lidí na onemocnění covid-19 projedná na dnešním zasedání kabinet.

Vláda projedná zapojení vojáků do testování či obranu se zbraní v ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády bez ministrů koaliční ČSSD. Ti byli na jednání předsednictva své strany o setrvání ve vládě

Vláda, která se schází po týdenní odmlce způsobené státním svátkem z minulého pondělí, probere i zprávy související se závěry Nejvyššího kontrolního úřadu nebo rozpočet českého pavilonu na světové výstavě Expo 2020.

Senátem navrhovanou úpravu Listiny základních práv a svobod, podle které by mělo být symbolicky na ústavní úroveň povýšeno právo bránit život i se zbraní, by vláda podle návrhu stanoviska mohla označit za nadbytečnou. Neutrální stanovisko by mohla zdůvodnit mimo jiné tím, že by ústavní zákony neměly podléhat neuváženým změnám a argumentem, že už návrh počítá s tím, že podrobnosti práva stanoví až předpisy nižší než ústavní síly.

Neutrální stanovisko dostane od kabinetu pravděpodobně i poslanecký návrh zákona o asistenčních a vodicích psech, návrh poslance Petra Dolínka (ČSSD), který by měl zvýšit bezpečnost cyklistů na silnicích či iniciativy prosazující zřízení dětského ombudsmana a České komory všeobecných a dětských sester. Pirátský návrh na snazší odebírání podvodně získaných vysokoškolských titulů vláda nejspíš odmítne stejně jako navrhovanou úpravu zákona o spotřebitelském úvěru.

Kabinet projedná i další možnou pomoc armády s testováním na nový typ koronaviru, zprávu o projevech extremismu v Česku za loňský rok či zvýšení rozpočtu českého pavilonu na Expo o 25,2 milionu korun. Původně plánovaný rozpočet pro akci v Dubaji, jejíž termín byl kvůli koronaviru odložen o rok, byl 260 až 310 milionů korun. Vedle seznamu 33 kandidátů na nové soudce má vláda na programu také záměr jmenovat novými předsedy Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Plzni Jaroslavu Pokornou a Alexandra Krysla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…