Vláda schválila zákon proti referendu, ne o něm, říká Dienstbier

28.03.2012 22:41

Vláda dnes schválila zákon o referendu. Opozice po něm volá, ale pro tuto podobu zvednout ruku nechce. Nelíbí se jí, že by hlasování musel schválit parlament. O návrhu debatoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se svým stínovým protějškem z ČSSD Jiřím Diensbierem.

Vláda schválila zákon proti referendu, ne o něm, říká Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

„Tento návrh není zákonem o obecném referendu,“ uvedl Dienstbier. Kritizuje, že pokud by se pro vypsání referenda vyslovilo 250 tisíc lidí, parlament by jej musel stejně schválit. „Nezapomeňte, že ODS není příznivcem čistě přímé demokracie,“ uvedl Pospíšil.

Nechceme destrukci demokracie, říká Pospíšil

„Váš návrh by vedl k destrukci právního státu,“ obvinil Dienstbiera. „To je výsměch lidem,“ nesouhlasil Dienstbier. Podle Pospíšila má být ale referendum pouze doplňkový nástroj demokracie. Referendum bez souhlasu parlamentu by nepovažoval za efektivní, protože se pak výsledek v zákonech nemusí promítnout.

Referendum by nebylo možno vypsat pouze u otázek změn fungování demokratického sátu, bezpečnosti státu a daní. Závazné by bylo při padesátiprocentní účasti lidí. „Je to zákon o zabránění referendu a vláda si dělá z lidí srandu,“ zlobil se Dienstbier.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …