Vládne tu morální chudoba a duchovní chaos. Žijeme v obrovském hypermarketu, míní farář

21.04.2014 10:57

Velikonoční tradice rok od roku na mnoha místech v Česku upadají. Podle římskokatolického faráře Josefa Opluštila je to dáno především morální chudobou a duchovním chaosem v naší společnosti. Žijeme prý ve světě, který se dá připodobnit k obrovskému hypermarketu, kdy nebývalé množství nabízených produktů a služeb je spíše na škodu, protože člověk pak přestává vědět, co vlastně chce.

Vládne tu morální chudoba a duchovní chaos. Žijeme v obrovském hypermarketu, míní farář
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Fakt, že lidé mají dnes čím dál menší zájem o dodržování velikonočních tradic, má podle otce Josefa z římskokatolické farnosti ve Velké Bystřici na Olomoucku několik příčin. „Důvody ubývání krásných velikonočních tradic spočívají především v morální chudobě a duchovním chaosu v naší české společnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že stav duše národa vystihuje známý pojem Václava Havla „blbá nálada“.

Globální kultura válcuje svátky

„Žijeme ve světě, který se v současnosti dá připodobnit k obrovskému hypermarketu. Nebývalé množství je spíše na závadu, protože člověk přestává vědět, co vlastně chce. Lidi dnes bohužel daleko víc zajímá fotbalová liga nebo výprodeje v supermarketech. Globální kultura tyto svátky válcuje,“ doplnil.

Na vině je i školství

Na vině je prý také školství. „Když se třeba slaví 8. květen nebo 28. říjen, děti akorát vědí, že jsou prázdniny. Je to možná i dluh školy, kdy rámcové osnovy neumožňují, aby děti přišly do kostela a dozvěděly se, co je smyslem nějakého církevního svátku nebo určitého období,“ podotkl s tím, že tradice nejsou předávány dál také proto, že dnešní čtyřicátníci a padesátníci byli o dodržování tradic ošizeni vlivem minulého režimu.

Chybí vztah k Bohu

Velkobystřický farář dále upozorňuje, že v případě největších křesťanských svátků je nesmírně těžké řešit otázku předávání tradic s nimi spojených bez chybějícího vztahu k Bohu. „Stabilní láskyplné rodinné prostředí je především pro děti a dospívající tím nejlepším katalyzátorem, který ovlivňuje správnou hermeneutiku (výklad) toho, co je nepopsatelné - Boží lásku ke každému člověku. Teprve potom velikonoční zvyky a rituály v životě společnosti mohou správně  tlumočit obsah toho, co lidé nedokážou vyslovit. Právě to může umožnit komukoliv z lidí najít vyšší kvalitu naplnění touhy po štěstí, než  je v našem 'obřím globálním supermarketu' k mání,“ řekl kněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…