Vlajku vyvěsili, Rusko odsoudili. Ale Ukrajince týrali, přišly stížnosti. Velká firma je v nesnázích

03.08.2022 15:05 | Ze sítí

Množství ohlasů nabírá na sociálních sítích údajný nerovnocenný přístup internetového supermarketu Rohlík.cz, vlastněného podnikatelem roku Tomášem Čuprem, k ukrajinským pracovníkům. Přestože se po ruském napadení Ukrajiny firma zbarvila do ukrajinských barev a bojkotovala ruské výrobky, měla podle výpovědi bývalého ukrajinského pracovníka, zveřejněné na serveru Voxpot.cz, údajně lidi prchající před válkou vykořisťovat a nutit je pracovat za nevyhovujících podmínek. „Nejsme pro ně lidé,“ tvrdí muž v rozhovoru. Firma se obviněním brání.

Vlajku vyvěsili, Rusko odsoudili. Ale Ukrajince týrali, přišly stížnosti. Velká firma je v nesnázích
Foto: Facebookový profil rohlik.cz
Popisek: Rohlík.cz

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Internetový supermarket a donášková služba Rohlík.cz sklízí v poslední době v mediálním prostoru jen samé superlativy a na poli byznysu firma zaznamenává opulentní růst.

V červnu Českem proletěla zpráva o tom, že Čuprův úspěšný podnik vybral od investorů 220 milionů eur a firma, působící kromě Česka také v Německu a Maďarsku, tak plánuje expanzi do Rumunska, Itálie a Španělska a pak si zakladatel firmy Tomáš Čupr připsal další úspěch; poté, co se jeho on-line supermarket stal prvním českým jednorožcem, jelikož vloni výše hodnoty Rohlíku dosáhla částky jedné miliardy dolarů, zvítězil letos v soutěži EY Podnikatel roku.

Rohlík, kterýžto loni vytáhl obrat na víc než osm miliard korun a rozjel mohutnou expanzi po Evropě, se tak v prostoru sociálních sítí objevuje ve valné většině jen v rámci chvály. Šíří se však vážné zprávy, které pověst úspěšného projektu dosti kalí.

Situace je o to více pikantnější, jelikož se dotýká ukrajinských občanů, jimž Rohlík po vypuknutí ruské agrese vyjadřoval silnou podporu.

„Ukrajino, posíláme sílu,“ šířila firma v příspěvcích na sociálních sítích, kde 24. února deklarovala, že Ukrajincům pošle na pomoc 1 % z obratu, jejž utržila na konci letošního února. Zároveň se celé logo firmy zahalilo do ukrajinských barev a lidé mohli skrze supermarket k nákupu přihazovat i vouchery na pomoc obyvatelům napadené země.

Společnost nepolevila v mediální podpoře Ukrajiny ani dále a veřejně se distancovala od veškerých výrobků z Ruska.

Výkonný ředitel Olin Novák jasně vyjádřil, že Rohlík ruskou agresi odsuzuje a na své si tak už u společnosti nepřijdou ani milovníci blinů, kaviáru a vodky. „Naší nejvyšší prioritou je nyní materiálně i morálně pomoci lidem na Ukrajině i uprchlíkům, kteří míří sem do České republiky. Rozhodnutí Ruska zaútočit na Ukrajinu samozřejmě hluboce odsuzujeme, a proto jsme se rozhodli vylistovat z naší nabídky všechny výrobky vyrobené v Rusku,“ znělo z firmy.

Podle zvěstí šířících se po sociálních sítích se mediální obraz firmy oproti skutečné situaci v ní dosti lišil a ukrajinské občany pracující ve firmě čekalo s vypuknutím válečného konfliktu peklo. Firma totiž měla podle šířících se zpráv údajně zneužít jejich nezáviděníhodné pozice a začít je vykořisťovat.

Zprávy o nelichotivém postavení ukrajinských občanů v Rohlíku rozpoutalo zveřejnění rozhovoru s jedním z někdejších zaměstnanců firmy na serveru Voxpot.cz. Bývalý ukrajinský skladník pro server popsal, že firma měla Ukrajince nutit pracovat v náročných podmínkách, které se s vypuknutím války ještě přitvrdily.

Server tvrdí, že se bývalý pracovník společnosti, představený jakožto 26letý Dmytro Papušoj z města Kropyvnyckyj na Ukrajině rozhodl v roce 2021 prostřednictvím pracovní agentury vyjet za prací ve velkoobchodním skladu s potravinami v pražské Liboci, který společnosti Rohlík.cz patří a následně ve firmě pracoval celkem třikrát, vždy po dobu tří měsíců.

Muž, jenž do Česka odjel, aby živil svou rodinu na Ukrajině, popisuje, že se po ruském napadení vydala do ČR i jeho přítelkyně, matka a teta a ty také začaly ve firmě pracovat. Nakonec však po měsíci a půl společnost kvůli tamním podmínkám opustily.

Ještě zpočátku roku 2021 měla být práce v Rohlíku podle ukrajinského pracovníka sice náročná, ale „šlo to“. Později ale firma přitvrdila. Zástupci agentury, přes kterou muž pracoval, měli výplatu předávat Ukrajincům v hotovosti a mnozí často na konci měsíce obdrželi úplně jinou částku, než jaká byla sjednána.

„Legrační bylo, když jsem se dal jednou do řeči s Čechem, který také pracoval pro Rohlík, a on se mě zeptal, jaký máme plat. Řekl jsem mu 130 korun za hodinu, on se usmál, napsal na papírek ‚250‘ a podal mi ho. Obecně jsem viděl, že Češi v Rohlíku pracovali v pohodlnějších podmínkách, neměli normy, přesčasy, měli pevnou přestávku na oběd, mohli telefonovat a podobně,“ popisuje muž odlišný přístup firmy.

Nešlo ale jen o peníze. Pracovní den měl trvat místo 12 i 15 hodin, a pokud někdo „neplnil normy“, byl pokutován či podle tvrzení muže nedostal za danou hodinu anebo den práce peníze vůbec.

Ukrajinec serveru popisuje, že měl jednoho dne ve firmě podle krokoměru ujít dokonce více než 51 tisíc kroků a během Vánoc nebo jiných svátků, kdy se zvýšila pracovní zátěž, „lidé často omdlévali únavou přímo na pracovišti“.

Po vypuknutí války měla pracovní agentura vyhledávat nové zaměstnance pro Rohlík přímo v registračním centru na Vyšehradě. Kdo se „upsal“, toho čekaly ještě horší podmínky. Z obvyklých 12 hodin se měly stát pracovním standardem směny trvající 15 hodin a normy se prý oproti těm předválečným dohromady zvýšily o 35–40 %.

 „Pokud se někdo snaží bojovat za svá práva nebo si stěžuje na tvrdou práci, pracovní agentura a Rohlík mají vždy stejnou odpověď: ‚Když se ti něco nelíbí, řekni sbohem. Ve frontě na tvoje místo už čekají čtyři lidé.‘ Cítí se naprosto beztrestní, nejsme pro ně lidé, ale jen levná námezdní síla,“ zní v rozhovoru s bývalým pracovníkem v Rohlíku na serveru Voxpot.cz s tvrzením autorů, že pravdivost výpovědi následně potvrdil také jiný ukrajinský pracovník.

Rohlík.cz tvrzení uvedená v rozhovoru odmítá. Firma se ohradila proti tomu, že by zneužívala situace a Ukrajince vykořisťovala. „To je nesmysl a nesmíříme se s tím, že nás někdo takhle vykresluje. Jak jsme se snažili vysvětlit i redaktorům z Voxpotu, určitě nedošlo k žádné změně nebo zpřísnění podmínek pro fungování našich skladů v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ brání se společnost.

Podle firmy bylo „jedinou provozní změnou“ po začátku války umožnění 6hodinových směn „tak, aby práci u nás mohly získat i maminky s dětmi, které delší dobu pracovat nemohou“.

„Od začátku letošního roku se hodně soustředíme na postup, jakým vybíráme a spolupracujeme s našimi dodavateli, abychom si byli jisti, že spolupracujeme jen s těmi, co striktně dodržují pracovní právo a další právní předpisy. V průběhu jara jsme právě z tohoto důvodu s několika dodavateli spolupráci rozvázali. Prověřujeme však některé informace, které jsou v článku uvedené, a pokud zjistíme, že informace jsou pravdivé a dodavatel porušil zákoník práce, pak z toho neprodleně vyvodíme důsledky,“ zní také od společnosti podnikatele roku Čupra.

Již dříve prudkou debatu o formě zaměstnávání a přístupu k pracovníkům v českých firmách rozdmýchávalo zjištění inspektorátu práce, že měla firma zaměstnávat své kurýry nelegální formou a údajně tak připravovat stát o desítky milionů měsíčně. Podle podniku však šlo o nestandardní kroky v rámci „předvolebního boje“ z prostředí minulé vlády.

Od konce loňského roku mediálním prostorem rovněž rezonoval spor mezi Rohlíkem a jeho přepravním personálem. Kurýři u Rohlíku si po zavedení nového systému odměn stěžovali, že je připraví o část výplaty, což společnost odmítala. „Všichni kromě kurýrů si prostě najdou jinou práci, když se jim práce pro nás přestane líbit, ale kurýr prostě křičí a má pocit, že má na práci u nás nárok za podmínek, které chce on…“ nechápal tehdy výtky svých pracovníků Čupr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…