Vlivný kardinál znepokojen vztahy muslimů a křesťanů

18.04.2016 9:16

Podle kardinála Jean-Louise Taurana, který od roku 2007 stojí v čele Papežské rady pro mezináboženský dialog, Blízký východ již neexistuje. Informuje o tom server RadioVaticana.cz.

Vlivný kardinál znepokojen vztahy muslimů a křesťanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu a uprchlíkům na Václavském náměstí

Tauran zároveň uvádí, že přestože plody mezináboženského dialogu s islámem  jsou nepatrné a nemají odezvu v každodenním životě, nezbývá nic jiného, než v dialogu pokračovat. 

„Myslím, že v dialogu s islámem došlo k pokroku pokud jde o samotné setkávání. Setkáváme se, díváme se na sebe, posloucháme se navzájem. Problém však spočívá v tom, že žádný z oněch malých úspěchů se nijak nepromítl do práva, administrace a už vůbec ne do života normálních lidí. Dialog zůstává příliš elitární. Sice je důležité, že je elitární, ale to nepostačuje. Je potřeba, aby i malé výsledky, jakkoliv jsou v podstatě nepatrné, mohly přece jen něco změnit. Například v učebnicích dějepisu v zemích Perského zálivu se křesťané nenazývají křesťany, ale jako ‚chybně věřící‘. Tak tomu být nesmí,“ shrnul výsledky dialogu s islámem Tauran, a to u příležitosti vydání knihy Věřím v člověka.

Jak kardinál následně dodává, situace v současném světě je velmi nebezpečná a nejistá – nikdo neví, co bude dále, politici nemají žádná řešení.

„Překvapuje mě, jak mnoho politických vůdců přijíždí do Vatikánu hledat ideje. Nikdo neví, co bude dál. Pouze jedna věc je jasná, a zároveň velmi nebezpečná, že totiž Blízký východ už neexistuje. Není tu už most, který mezi Západem a muslimským Východem doposud tvořili křesťané. Musíme si uvědomit, že ještě před sto lety představovali 20 % obyvatelstva. Dnes jich zůstala sotva čtyři procenta,“ uvedl Tauran.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…