Vnitro navrhlo dílčí zlepšení přístupu k informacím, požadovala to EU

06.01.2015 10:36

Zlepšit přístup k informacím v návaznosti na pravidla EU má novela, jejíž návrh ve středu projedná vláda. Předloha Ministerstva vnitra má mimo jiné uzákonit možné způsoby zveřejnění informací. Možnost úřadů žádat úhradu za poskytované informace novela nechává beze změn. Ukládá jim ale povinnost informovat žadatele o tom, že proti výši vyměřené částky mohou podat stížnost.

Vnitro navrhlo dílčí zlepšení přístupu k informacím, požadovala to EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

"Navrhovaný zákon nemění nic na základních principech realizace práva na informace v České republice, toliko zákon o svobodném přístupu k informacím upravuje za účelem jeho efektivnější využitelnosti pro současnou společnost informačního věku," uvedlo k účelu novely ministerstvo v důvodové zprávě.

Novela má zavést povinnost úřadů zveřejňovat informace v otevřeném, případně též ve strojově čitelném formátu. Úřadům má umožnit odkázat žadatele o údaje na internetové stránky, kde se požadované informace nacházejí.

Vnitro nevyhovělo několika připomínkám

Ministerstvo k novele dostalo podle předkládací zprávy od oslovených institucí téměř 180 připomínek, nedohodlo se jen na jedné s Českou národní bankou. Centrální banka požadovala vložit do předlohy pasáž, která by z režimu poskytování informací vyloučila údaje o ochraně stability finančního systému.

Vnitro na to odmítlo přistoupit s tím, že by to bylo doplnění nad rámec připravené novely. Případné doplnění proto nechalo na vládě. Ze stejného důvodu nevyhovělo požadavku Svazu průmyslu a dopravy a některých ministerstev, aby do zákona byla doplněna definice veřejné instituce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…