Vnitro získalo anticenu Osina. Za přístup k migraci a integraci cizinců

01.03.2012 21:27

Ocenění Osina za nejhorší počin v oblasti migrace a integrace cizinců za loňský rok ve čtvrtek získalo ministerstvo vnitra. Anticenu mu za stanovení vysokých správních poplatků za povinné biometrické průkazy pro lidi ze zemí mimo EU udělilo Centrum pro integraci cizinců (CIC). Jako nejlepší počin naopak vyhodnotilo Kampaň za stromkaře, kterou uspořádala Iniciativa za práva pracovních migrantů a migrantek. Sdělila to ředitelka CIC Zuzana Ramajzlová.

Vnitro získalo anticenu Osina. Za přístup k migraci a integraci cizinců
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

CIC je sdružení, které podporuje začlenění přistěhovalců do české společnosti. Cenou Naděžda a Osina chce přiblížit Čechům a Češkám téma migrace a integrace. Kandidáty na ocenění nominují nejen zástupci neziskových organizací, ale i veřejnost.

Podle pořadatelů oceněná iniciativa svou Kampaní za stromkaře s různými akcemi "upozornila na vykořisťování pracovních migrantů a migrantek společnostmi, které provádějí zakázky pro Lesy ČR". Ramajzlová dodala, že se na kampani podílely i další organizace - třeba Iniciativa Ne rasismu!.

Cena Osina 2011 připadla podle CIC ministerstvu vnitra za stanovení správních poplatků pro získání biometrických průkazů, které cizinci ze třetích zemí musejí mít. "Poplatek za povinný biometrický průkaz pro cizince ze třetích zemí činil loni 2500 korun a není srovnatelný s platbou, kterou platí čeští občané například za vystavení biometrického pasu. Dávají 600 korun," uvedli pořadatelé.

"Cena správního poplatku odpovídá nákladům, které jsou na výrobu těchto dokladů. Pokud jsou u žadatelů humanitární důvody, tak jsou poplatky zásadně nižší," řekl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Osinu si v minulosti za své výroky vysloužil třeba bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. Dostala ji také Správa služeb zaměstnanosti ministerstva práce. CIC jí anticenu udělilo "za předpoklad, že aktuální vyšší nezaměstnanost českých občanů vyřeší neprodloužením pracovních povolení cizincům na nekvalifikovaných a nízko kvalifikovaných pozicích".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …