Volby mají rozhodnout o novém šéfovi ODS. Server zmínil i známé jméno z Teplic

25.10.2013 21:12

Stranický kongres ODS, z něhož by mělo vzejít vedení posledními událostmi oslabené strany, jež kdysi udávala tempo i témata dění na pravici naší politické scény, proběhne zřejmě až s několikatýdenním odstupem od předčasných sněmovních voleb. Je však jisté, že jejich výsledky podobu nejvyššího vedení občanských demokratů mohou zásadně ovlivnit.

Volby mají rozhodnout o novém šéfovi ODS. Server zmínil i známé jméno z Teplic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Oslabená ODS tentokrát přihlédne k počtu preferenčních hlasů a za předsedu bude chtít politika, který má oblibu mezi lidmi. Zkrátka tak možná přijde dosavadní úřadující předseda Martin Kuba. Lídr kandidátky v Jihočeském kraji nemá velkou důvěru,“ píše ve své analýze Karolína Brožová z internetového serveru Týden.cz.

Podle jejího názoru si své ambice na vedení strany podrží úřadující předseda strany Martin Kuba, celostátní „jednička“ volební kandidátky ODS Miroslava Němcová a sdělovacími prostředky oblíbený místopředseda a bývalý ministr Jiří Pospíšil. Ani jeden z nich však nemá k vedoucí funkci podle Brožové umetenou cestu.

„Například Martinovi Kubovi, o kterém média často tvrdí, že je přítelem kmotra z Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého, hrozí, že ho voliči vykroužkují a on se do sněmovny vůbec nedostane. V takovém případě by neměl šanci kandidaturu do čela ODS zvednout. Kuba proto rozjel svou vlastní kampaň v Jihočeském kraji,“ píše Brožová s tím, že pokud Kubovo snažení bude odměněno poslaneckým mandátem, jistě si bude chtít vedení strany ponechat ve svých rukou.

„Pomoci by mu k tomu mohla paradoxně sama volební jednička ODS, Miroslava Němcová,“ domnívá se redaktorka Brožová. „Tedy v případě, že se k ní pravicoví voliči v Praze otočí zády a spíš než ji upřednostní Karla Schwarzenberga z TOP 09 nebo `koblihového krále` Andreje Babiše z hnutí ANO,“ upřesňuje směr svých myšlenek. Miroslava Němcová totiž „nepřipouští, že by ODS získala méně než 10 procent. Jestli se splete, je dost možné, že se neodváží na šéfku strany sama kandidovat a uvolní tak cestu jiným", předvídá redaktorka možné jednání hlavní volební tváře občanských demokratů.

A co Pospíšil?

Nejen o současných dvou hlavních tvářích ODS se mluví jako o těch, kteří by chtěli ve svých dlaních pomyslně sevřít otěže jejího vedení. Útok na předsednické křeslo už vyhlásil dosavadní místopředseda, oblíbený ministr a vedoucí kandidátní listiny strany v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil. „Tyto volby vnímám jako referendum o mé pozici v politice. Pokud mi voliči dají výrazný mandát, jsem připraven kandidovat na předsedu ODS,“ napsal sám Pospíšil v dopise, citovaném ParlamentnímiListy.cz. Navíc, jak dodává redaktorka Brožová, „Pospíšil je obecně považovaný za jednoho z těch `čistších` politiků z ODS, ačkoliv v kraji je známý svými osobními vazbami na podnikatele a `kmotra` Romana Jurečka. Obecně si však stojí u voličů dobře a ve volbách získává preferenční hlasy“. Pro Jiřího Pospíšila by ovšem mohly mluvit nejen hlasy voličů, ale i jeho „souboj s Nečasem“.

Bývalý předseda vlády jej totiž odvolal z ministerské funkce, sice formálně kvůli manažerským pochybením, avšak již tehdy se spekulovalo, že Petru Nečasovi se nezamlouvala Pospíšilova snaha uvést Lenku Bradáčovou na místo vrchní státní zástupkyně. „Zvláště po korupční a sledovací aféře na Úřadu vlády za časů Nečase a jeho vrchní ředitelky kabinetu Jany Nagyové se může Nečasův krok zdát v očích voličů jako účelový,“ poznamenává Brožová.

Nezapomínejte na Kuberu!

Dalším možným pretendentem předsednicví je i velmi populární dlouholetý senátor a primátor lázeňského města Teplice Jaroslav Kubera. Jeho přijetí výzvy k souboji o vedení strany je však podmíněné přijetím jeho návrhu na změnu stanov a snížení počtu místopředsedů z pěti na dva. „Jakmile budeme mít víc než dva místopředsedy, tak to nezabrání nočním dohodám - vy nám toho místopředsedu a my vám toho místopředsedu," vysvětlil pro on-line deník Týden.cz svůj postoj již dříve sám předkladatel návrhu Kubera.

„Jenže se změnou stanov v nejbližších týdnech ODS zase tak moc nepočítá. Počet místopředsedů by tak mohl zůstat stejný, jako je teď - tedy pět,“ uzavírá svou analýzu možného vývoje soutěže o předsednickou funkci mezi občanskými demokraty Karolína Brožová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…