Volby u Babiše: Dopředu se prý tlačí Faltýnek a čtyří dámy

18.02.2015 11:45

V nominacích na prvního místopředsedu hnutí ANO zůstal Jaroslav Flatýnek obklopen ženami. Kandidaturu zvažují místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, bývalá manažerka hnutí a nynější místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová, poslankyně Radka Maxová a v neposlední řadě i novopečená starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. S posledně jmenovanou má však lídr hnutí Andrej Babiš problém, její kandidaturu označil za nedobrý nápad. Píše o tom na svých stránkách server Aktuálně.cz.

Volby u Babiše: Dopředu se prý tlačí Faltýnek a čtyří dámy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že chce více poslaneckých kanceláří v Olomouckém kraji za méně peněz

O post prvního místopředsedy se ucházel i ministr obrany Martin Stropnický, ten však nakonec svoji kandidaturu vzdal.

Reálně se však s Faltýnkem zřejmě utkají jen dvě z vyjmenovaných žen. První je místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová a veřejnosti neznámá místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Faltýnek je pak jasným favoritem Babiše, a navíc jede na sněm hned s osmi krajskými nominacemi. Blanka Kotrlová, která jede na sjezd s jedinou nominací od Moravskoslezského kraje ke své nominaci říká: „Nemám obavu jít do souboje s panem Faltýnkem, byť je to ostřílený politik, rázný, ambiciózní muž a nepochybně je známější než já.“

Možná však dojde ke stejnému úspěchu jako její předchůdkyně Jana Valinčičová, jejíž zvolení první místopředsedkyní v roce 2013 zaskočilo i šéfa hnutí Babiše. Stejně jako Valinčičová není Kotrlová mediálně známou političkou, nepatří k úzkému okruhu kolem Babiše a jako koordinátorka krajských organizací pracuje spíše uvnitř hnutí. Mohou ji tak v kandidatuře podpořit řadoví voliči, kteří ji dobře znají, stejně jako tomu bylo u Valinčičové. Kotrlová se na kontakty uvnitř strany spoléhá. „Většina kolegů v hnutí mě dobře zná, takže domlouvat si politickou podporu se mi v této chvíli nezdá nejdůležitější. Pokud se mi dostane podpory, pak ne na základě dohod, ale díky znalosti mojí práce,“ dodává Faltýnkova konkurentka.

Do křesla první místopředsedkyně by ráda usedla také druhá žena Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová. Bývalá členka ODS své naděje proti Faltýnkovi vidí střízlivě: „Nevzdávám ani bitvy, které se jeví jako předem prohrané. Vážím si nominací, které jsem dostala. A také by nebylo dobře, aby pan Faltýnek neměl žádného konkurenta,“ myslí si Jermanová.

Nominaci z Prahy má také starostka Prahy 10 Radmila Kleslová. Ta však tvrdí, že kandidaturu na první místopředsedkyni v úmyslu nikdy neměla. „Budu kandidovat na řadovou místopředsedkyni nebo členku předsednictva. Chci kandidovat proto, že zpracovávám řády nebo stanovy, to je moje parketa. A to si nemyslím, že je úkol prvního místopředsedy,“ uvedla Kleslová.

Babiš již dříve její ambice zchladil, když její kandidaturu komentoval slovy: „Myslím, že to není vůbec dobrý nápad.“ Podporu Kleslová nemá ani u samotných straníků.
Proti Kleslové se staví i opoziční skupina politiků v ANO (lidé, kteří nevzešli z Agrofertu), ale i lidé kolem Faltýnka. Bývalé člence ČSSD sice přiznávají organizační talent, pro hnutí by však podle nich bylo lepší udržet ji na nějaké nižší a méně nápadné pozici.

Poslankyně Radka Maxová se svoji kandidaturou na první místopředsedkyni hnutí váhá. „Boj předem nevzdávám, ale musím si rozmyslet, jestli je vůbec vyhratelný. Pan Faltýnek má dostatek nominací,“ říká Maxová a dodává, že podobně jako ostatní kandidující ženy neobjížděla krajské sněmy a o podporu před sjezdem výrazněji neusiluje.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…