Vraťte peníze, útočí bulvár na poslance. Babiš: Vše jsem odevzdal

07.01.2014 8:26

V pondělním vydání deník Blesk spočítal, kolik si za dosavadních osm dní práce vydělali nově zvolení poslanci a poslankyně. A částka to není zrovna malá, činí celých 111 738 korun. Dnes list zákonodárce vychovává, vyzývá je, aby své lehce získané platy dali na charitu.

Vraťte peníze, útočí bulvár na poslance. Babiš: Vše jsem odevzdal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Až v únoru se do svých lavic vrátí poslanci. Navzdory tomu, že slibovali, jak moc budou makat, to tak zatím na žádný velký zápřah nevypadá. Blesk proto poslance vyzval: Dejte své lehce získané platy na charitu!" píše deník v úterním vydání.

Blesk také připomíná, kolik dní dosud poslanci odpracovali. Nově zvolená sněmovna se poprvé sešla 25. listopadu, další schůze bude až v únoru, což je za 45 pracovních dnů. Zákonodárci v dolní komoře zasedli jen na osm dní. Základní plat ve výši 55 869 korun jim ovšem chodí v plné výši, podotýká list.

Dejte část svých platů na charitu, vyzval deník

Anketa

Koalice zamýšlí vyměřit stoprocentní daň na majetek některých obviněných, který nelze prokázat. Je to správné?

97%
3%
hlasovalo: 9033 lidí

Podle Blesku to není fér, a proto vypočítal, na kolik by ze svých platů měli poslanci ve skutečnosti nárok. Jde zhruba o dvacet procent. Zbytek by prý měli dát politici na charitu, Blesk za tímto účelem navrhuje sbírkový účet Srdce pro děti.

„Pro mě to není problém. Vedle poslaneckého platu beru ještě plat starosty Náchoda, který chodí do práce denně, a už dříve jsem se rozhodl, že jeden plat budu stejně rozdělovat na různé charitativní věci. Takže mi stačí jen poslat kam, co, kolik a jak mám poslat, a já to zařídím," reagoval na nápad Blesku vstřícně poslanec ČSSD Jan Birke.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už prý celý poslanecký plat odevzdal. „My za současnou situaci nemůžeme a zíráme na to také. Co jsem poslancem, posílám všechny peníze nadaci Agrofertu. A nic na tom nezmění, ani když budu ministr. Také budu posílat všechny peníze pryč, takže jestli chcete, tak to můžu posílat na ten váš projekt," nabídl Babiš.

Někteří z poslanců se ohradili. Pracují prý pořád

Další poslanec z řad hnutí ANO, Martin Komárek, ale tak vstřícný nebyl. Jal se vysvětlovat, kolik práce takový zákonodárce vlastně má. „Práce poslance není jen o tom sedět ve sněmovně a zvedat ruku. Je to také práce v regionu, ve výborech. Připravovat musíme také zákony, které jsme voličům slíbili, že prosadíme. Rozhodně to není tak, že bychom se flákali, když sněmovna nezasedá," zdůraznil politik.

Podobně reagovala i Miloslava Vostrá z KSČM. Ta ještě podotkla, že na charitu přispívá pravidelně, ale nemyslí si, že by bylo potřeba se tím chlubit.

Tvrzením Blesku, že se poslanci dosud příliš nepředřeli, se cítil dotčen i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Žádné poslanecké volno není. Co je to za nesmysl?" rozohnil se. Stejně jako jeho kolegyně ze sněmovny Miloslava Vostrá dodal, že na charitu přispívá pravidelně a hodně.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…