Vy máte rádi Zemana? Tak nic, miliony dáme jiným. Takto to prý funguje u ministra Stropnického

11.04.2017 12:20

Dvojí – a nijak nevysvětlený – metr má Ministerstvo obrany pod vedením Martina Stropnického vůči dvojici sesterských veteránských a vlasteneckých organizací v České republice. Vůči Československé obci legionářské, která je dlouhodobě zadobře s každou vládnoucí garniturou u nás – a Českému svazu bojovníků za svobodu, který se netají svou podporou prezidentu Miloši Zemanovi.

Vy máte rádi Zemana? Tak nic, miliony dáme jiným. Takto to prý funguje u ministra Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

ParlamentníListy.cz si vyžádaly od tiskového odboru Ministerstva obrany údaje o tom, kolik žádostí o dotace obě organizace – mající velmi podobné cíle – podaly, v jaké výši a jak jim Stropnického resort vyhověl. Zároveň také jaké byly důvody, proč jim peníze na podporu své činnosti nepřiznal. Výsledky byly velmi zajímavé. 
 
„Československá obec legionářská požádala o dotace na 52 projektů ve třech programech. Přiděleno bylo 47 dotací ve výši 24 155 400 Kč. Na pět projektů dotace přiděleny nebyly,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí resortu obrany Petr Medek. „Český svaz bojovníků za svobodu požádal o dotace na pět projektů ve dvou programech. Přidělena byla jedna dotace ve výši 40 000 Kč. Na čtyři projekty dotace přiděleny nebyly,“ dodal mluvčí. Proč byl nepoměr mezi požadovanými a přidělenými financemi i v míře úspěšnosti mezi oběmi veteránskými organizacemi tak velký i důvody zamítnutí žádostí odmítl mluvčí vysvětlit. 

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí
 
Předseda ČSBS Jaroslav Vodička se domnívá, že za nepřiznáním peněz na projekty je podpora ČSBS současné hlavě státu. „Je možné, že se ze strany Ministerstva obrany jedná o finanční sankce za podporu současné a věřím že i budoucí hlavy státu. My ale dlouhodobě podporujeme nejen prezidenta Zemana, ale také pravdivost historie, což se jistě mnohým dnešním přepisovávačům dějin nelíbí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vodička. Jak dodal, své jistě sehrála před několika měsíci očerňující kauza zejména České televize proti němu i ČSBS, která se týkala podezření z údajného tunelování veteránských fondů. „Některá média nás poškodila, a přitom i vyšetřování policie prokázalo, že se žádný trestný čin nestal. To už ale samozřejmě Česká televize nevysílala, protože se jí to nehodilo do krámu. Přitom i Ministerstvo financí ve své zprávě konstatovalo, že všechna vyúčtování byla v pořádku,“ dodal Vodička. 
 
Na jedny veterány miliony, na druhé ani korunu
 
Pravdou je, že ČsOL má oproti ČSBS mnohem více rozdělaných projektů včetně podpory a péče o válečné veterány. Na ní jim Ministerstvo obrany letos vyplatí 4 475 000 korun. Jenže už Stropnického resort ParlamentnímListům.cz nevysvětlil, proč ČSBS, která na totéž (péči o válečné veterány, kteří jsou zároveň členy ČSBS) požadovala necelé tři miliony, nedal opět ani korunu. „Naši váleční veteráni nejsou pro současné Ministerstvo obrany a jeho bafuňáře dost dobří. Umírat za to, aby se tito mohli narodit ve svobodné zemi, ovšem byli dobří dost,“ okomentoval dvojí metr Stropnického ministerstva zdroj ParlamentníchListů.cz, který odmítl uvést své jméno z obav, aby se resort veteránům nemstil podle jeho slov ještě více. Jeho totožnost však redakce ParlamentníchListů.cz dobře zná. Jak také připomněl, Ministerstvo obrany si už v minulosti opakovaně diktovalo za svou podporu různé podmínky – například určovalo, kdo s ČsOL může a kdo nemůže jet na jimi pořádané veteránské poutě po bojištích a hřbitovech v cizině. „Snad že ČsOL diktátu Ministerstva obrany vždy ochotně vyslyšelo, dostalo nyní za odměnu tak štědré dotace,“ tvrdí zdroj z ČSBS.
 
Připomínky západní fronty obrana podpoří, na východní nedá ani korunu
 
Podobný do očí na první pohled bijící nepoměr panuje u dalších projektů a aktivit mezi ČSBS a ČsOL, respektive jejich ohodnocení je i v dalších navzájem porovnávatelných projektech.
 
Zatímco třeba úspěšnost projektů ČsOL na poli PLPS (Příprava občanů k obraně republiky), a to i co se různých memoriálů týče, byla takřka stoprocentní a ČsOL na ně dostala od MO ve 21 případech celkem skoro 1,4 milionů korun – včetně peněz na přednášky o významu dnešní armády – „prozemanovská“ ČSBS žádala jen o jednu dotaci na memoriál jednoho z mála zahraničních držitelů titulu Hrdina SSSR, generála Antonína Sochora. Potřebovala jen 20 tisíc korun, nedostala ani korunu. „Asi si dnešní generálové NATO myslí, že Sochor, tím že bojoval na dnes navzdory neotřesitelné historické realitě opovrhované východní a ne privilegované západní frontě, byl komunista. To je ahistorické a zcela mimo, u něho to bylo spíše naopak, jak o tom konečně svědčí jeho záhadná smrt v roce 1950, kterou měl memoriál také připomenout,“ dodal činitel veteránského svazu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…