Vyjednávat o vládě zatím bude za ČSSD Sobotka

31.10.2013 11:42

Vyjednávání o možné vládě zatím povede za ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. Grémium nesestavilo vyjednávací tým, schválen by měl být až po zasedání ústředního výkonného výboru strany. Novinářům to po jednání grémia řekli Sobotka a místopředseda Milan Chovanec. ÚVV se sejde 10. listopadu. Sobotka se zároveň omluvil voličům ČSSD za to, co ve straně po volbách nastalo.

Vyjednávat o vládě zatím bude za ČSSD Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: U sochy Masaryka na Hradčanech proběhl mítink na podporu Bohuslava Sobotky

Ve vedení se po volbách vyostřil spor mezi Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. Sobotka při příchodu na grémium řekl, že chce, aby "pučisté", včetně Haška, odstoupili z vedení strany. Pětice sociálních demokratů se v sobotu večer utajeně sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Předsednictvo ČSSD pak odvolalo Sobotku z vyjednávacího týmu a vyzvalo ho k rezignaci. Účastníci schůzky setkání s prezidentem několik dní zapírali.

Podle Chovance se dnes na grémiu vedla bouřlivá diskuse. "Je to první krok k tomu, aby strana hledala východisko z problému, který tu je," řekl novinářům Chovanec, který se lánské schůzky také účastnil. Chovanec novinářům řekl, že se nebrání vyvození osobní odpovědnosti, chce ale o tom nejprve mluvit se Sobotkou. Nemyslí si, že by se sociální demokracie rozštěpila. Ze schůzky v Lánech se podle něj stává mediální mýtus.

Vyjednávací tým se doplní po zasedání ÚVV

"Diskuse nebyla jednoduchá. Vedení strany má zájem, aby se krize rychle vyřešila a nekomplikovala dále povolební vyjednávání," řekl po jednání Sobotka. Předseda zatím povede vyjednávání, které chce vést především s ANO a KDU-ČSL. "Předpokládám, že po jednání ÚVV přiberu do týmu další zástupce z řad poslanců, senátorů a klíčových lidí z vedení ČSSD," dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …