Výročí okupace, Pavel v Německu. Macinka zuří: Jednoduchý člověk. 15. března se tam nejezdí!

15.03.2024 19:40 | Monitoring

Prezident Petr Pavel se v pátek v Drážďanech setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Oba si pochvalovali, že setkání proběhlo v den 85. výročí okupace zbytku Československa nacistickým Německem, protože „je to ukázka velké důvěry“. Petr Macinka z Institutu Václava Klause je ale přesvědčen, že 15. března by český prezident do Německa opravdu jezdit neměl a kdo to tak necítí, „je jednoduchý člověk“.

Výročí okupace, Pavel v Německu. Macinka zuří: Jednoduchý člověk. 15. března se tam nejezdí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Macinka

Pavel dnes v saské metropoli otevíral s premiérem Kretschmerem výstavu svatovítského pokladu. Podle Kretschmera „je to ukázka velké důvěry", že český prezident navštívil Německo v den 85. výročí, kdy začala nacistická okupace.

„Tomuto datu neupírám symboliku, kterou má, je však důležité zúročit historické zkušenosti. Vzhledem k času už toto datum nemá tak emotivní náboj a jsme rádi, že jsme se přes to dokázali přenést a společně pracovat pro lepší budoucnost," řekl Pavel s tím, že česko-německé vztahy mají za sebou světlá i temná období. „Dnes můžeme s klidem říct, že jsme přátelé a že si rozumíme," dodal Pavel podle informací ČTK.

Pavel a Kretschmer se shodli, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu a že ruskému agresorovi nelze ustupovat. Právě v den, kdy Hitler vstoupil do Prahy, je podle Kretschmera paralelou k dnešní situaci na Ukrajině. „Stejně jako se nacistický režim nespokojil s pohlcením Československa, tak se ani ostatní zločinci nespokojí s jedním zločinem. Dnešní historické datum napovídá, že je nutné jednat silou proti těm, kteří se snaží na úkor ostatních rozšířit své hranice,“ uvedl saský premiér.

Petr Macinka z Institutu Václava Klause ale Pavlovu návštěvu v Německu v tento výroční den kritizuje. „Jediný český prezident, který 15. března navštívil Německo, byl až do dnešního dne Emil Hácha…“ uvedl Macinka s tím, že 15. března v Berlíně pod nátlakem podepsal obsazení Československa tehdejší prezident Emil Hácha.

 

 

Komentátor Jindřich Šídlo Macinkovi oponuje, že v tento den se státníci obou zemí setkávají už od 90. let. „A německý prezident navštívil 15. března Prahu už v roce 1990,“ uvedl Šídlo.

 

 

„V tomto případě bych na symetričnost zrovna nehleděl. Bylo úžasné gesto, když Weizsäcker na pozvání V. Havla 15. 3. 1990 přijel do Prahy a omluvil se. Ale jezdit zrovna v tento den tam? To je docela jako kdyby izraelský prezident navštívil Německo v den výročí Křišťálové noci,“ hledal srovnání Macinka.

 

 

Petr Pavel je podle Macinky asi jednoduchý člověk, když si toto neuvědomil. „15. března se do Německa prostě nejezdí…Prostě ne. Pokud to prezident Pavel necítí, pak bude poněkud jednoduchý člověk,“ dodal Macinka.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo ... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 16.03.2024 12:59:41
Hlupáček jede za fašouny co nás chtěli vyhladit v den okupace ... to nevymyslí nikdo, jen mozeček s IQ 07! Ostuda všech ostud!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…