Vždyť Vladimir Putin vyhrál! Komentář CNN vypráskal Johna Kerryho za schůzku v Soči

14.05.2015 10:40

Ředitel Ruských studií na prestižním Americkém podnikatelském institutu Leon Aron na internetovém serveru CNN konstatuje, že setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem a prezidentem Vladimirem Putinem nedává vůbec žádný smysl. Kerry prý tak jen umožnil ruskému prezidentu dosáhnout velkého diplomatického vítězství.

Vždyť Vladimir Putin vyhrál! Komentář CNN vypráskal Johna Kerryho za schůzku v Soči
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

Rusko nemá žádný zájem na tom, aby občanská válka v Sýrii skončila. V jejím důsledku dochází k destabilizaci Iráku a dalších křehkých arabských režimů podporovaných Washingtonem. To samé platí v případě konfliktu na Ukrajině. Putin vzhledem k poklesu ekonomiky nutně potřebuje oddalovat mír, co to půjde. Údajná obrana rusky mluvících obyvatel proti ukrajinské fašistické juntě a NATO představuje jeden ze základních pilířů jeho domácí politiky. V tomto kontextu je dost nejasné, co by ruský prezident získal deeskalací napětí.

Druhým důvodem Kerryho návštěvy Ruska může být snaha Washingtonu otevřít opět komunikační kanály s Moskvou. K těmto účelům se ovšem využívají především velvyslanci. Příjezd amerického ministra zahraničí do Putinova letního paláce v Soči uprostřed největší roztržky mezi Ruskem a Západem od pádu komunismu může jen posílit postavení ruského prezidenta jako nepostradatelného a vlivného politika. Kerry bohužel tyto důsledky není schopen vnímat nebo se o ně nestará. Těžko říci, která z těchto variant je vlastně horší. Abychom ale nebyli na Kerryho příliš přísní, možná měl nějaké eso v rukávu. Třeba má k dispozici něco, čím mohl zastrašit Putina a přimět ho ke změně postojů.

Toto optimistické očekávání skončilo zklamáním hned na tiskové konferenci, která se konala těsně po setkání výše zmíněných politiků. Na samém počátku vystoupení Kerryho před světovými médii se ukázalo, že žádné eso v rukávu rozhodně neměl. Jeho hodnocení setkání s Lavrovem a Putinem bylo plné klišé, eufemismů a frází, které pouze zvýraznily Putinovo diplomatické vítězství. Kerry neustále Lavrovovi a Putinovi děkoval a opakoval, že mu bylo ctí se s nimi setkat. Vzhledem k tomu, že nebylo ničeho dosaženo, za co by měl být Kerry vlastně vděčný? Všichni přece dobře víme, jakým dehonestujícím způsobem se ruský diktátor pravidelně vyjadřuje o Spojených státech, NATO a Evropské unii.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ale to ještě nebylo to nejhorší. Poté Kerry zmínil ženevskou úmluvu o chemických zbraních jako příklad toho, jakých skvělých výsledků mohou Rusko a Spojené státy dosáhnout, když spolupracují. Člověk by očekával, že se bude Kerry za tuhle kapitolu americké zahraniční politiky spíš stydět. Rusko tak díky této dohodě zachránilo Asadův režim od záhuby. Spojené státy musely v důsledku tlaku Ruska upustit od bombardování Sýrie v odvetě za to, že Asad používal proti svému lidu chemické zbraně. Od té doby podobné metody používá syrský prezident i proti ženám a dětem. Od bomb obsahujících hřebíky plynule přešel ke chloru v kombinaci s dalšími chemikáliemi.

Všemu však Kerry nasadil korunu, když hovořil o Ukrajině. Pln radosti a optimismu sděloval, že s Lavrovem a Putinem společně sdílí touhu po ukončení bojů ve východní části země. Americký ministr zahraničí mluvil o výzvách a připustil i částečné porušování míru. Ovšem bez toho, aby zmínil, která ze stran je porušuje. Kerryho šaráda pokračovala, když pevným a odhodlaným hlasem požadoval dodržování mírových dohod podepsaných v Minsku. Bohužel v rámci svého vystoupení postavil na stejnou úroveň agresora i oběť. Přitom je zřejmé, že by Putinovi stačil několikasekundový telefonický rozhovor s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky a byl by klid.

Místo skutečně rozhodného postoje potom Kerry s úsměvem konstatoval, že společně s Lavrovem a Putinem sdílí přesvědčení, že největší geopolitickou prioritou je boj proti extremismu na Blízkém východě. Přitom jsme svědky toho, jak je poprvé od skončení druhé světové války porušována územní celistvost jednoho z největších evropských států. Tyto skutečnosti na Kerryho ovšem neudělaly žádný dojem. Kerryho návštěva Soči a setkání s ruskými politickými vůdci je nejenom naprosto nesmyslným diplomatickým krokem, v důsledku čehož také značně utrpěla prestiž amerického ministerstva zahraničí. John Kerry v neposlední řadě vsítil vlastní gól do branky, kterou hájí zastánci liberální demokracie. Jejich úsilí bránit své hodnoty tváří v tvář agresorovi bylo opětovně podkopáno.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…