Začaly volby do zastupitelstev a Senátu

10.10.2014 14:00

Po celé České republice se otevřely volební místnosti. Lidé mohou volit od 14 do 22 hodin večer. V sobotu bude možné hlasovat pro kandidáty od osmi do 14 hodin. Hlasy se budou sčítat do pozdních večerních hodin. Na třetině území státu se souběžně rozhoduje i o budoucí většině v Senátu v rámci pravidelné obměny 27 členů horní komory.

Začaly volby do zastupitelstev a Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Výsledky hlasování budou postupně zveřejňovány na volebním webu podle toho, jak rychle budou členové volebních komisí se sčítáním hlasů hotovi a příslušné informace předají Českému statistickému úřadu. O složení zastupitelstva je v podstatě předem jasno jen na vesnicích, kde se podařilo dát dohromady jen tolik kandidátů, kolik je zastupitelů.

Bude ve volbách nejvíce soupeřit hnutí ANO a ČSSD?

Napínavější bude čekání na výsledky hlavně pro parlamentní strany, pro něž jsou volby dalším testem jejich voličské podpory po květnových evropských volbách, které vyhrálo vládní hnutí ANO před ČSSD a TOP 09 společně se STAN. Právě hnutí Andreje Babiše má šanci znovu nejvíce získat na úkor zavedenějších stran. ČSSD by zase mohla navázat na podobně těsnou výhru před ANO v loňských sněmovních volbách.

Nejvíce míst v zastupitelstvech ovšem obhajuje ODS, která ale zaznamenala citelný úbytek voličské přízně v souvislosti s loňským pádem vlády pod jejím vedením. Druhá byla před čtyřmi lety ČSSD před KDU-ČSL a KSČM. Sociální demokraté obsadili místa 12 z 26 primátorů, ODS sedm, TOP 09 a STAN po jednom podobně jako místní uskupení v dalších pěti statutárních městech.

Levice v Senátu obhajuje většinu

V senátních volbách se rozhoduje o tom, zda si v horní komoře udrží většinu levice, nebo alespoň vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL kvůli snazšímu prosazování záměrů svého kabinetu. ČSSD obhajuje vítězství ve 23 obvodech, KSČM v jednom a ODS ve třech. Vládní strany by k udržení většiny potřebovaly uspět alespoň ve 14 obvodech, levicové strany v 18 z 27 obvodů.

Ať už budou lidé volit kohokoli, do volební místnosti by si měli s sebou vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, nebo cestovní pas. V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo, i když tím budou volit především strany, které jednotlivé adepty nominovaly. Pozorní by měli být hlavně voliči v Praze s ohledem na rozměry lístku do zastupitelstva hlavního města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…