Zachráníme dvanáct miliard, doufala Jourová u Drtinové

17.02.2014 19:41

Už zítra vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) pevně věří, že nedojde k žádným překvapením a všichni poslanci koaličních stran vládu podpoří. Od prezidenta Miloše Zemana, který před hlasováním vystoupí se svým projevem, očekává výhrady. Uvedla to v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

Zachráníme dvanáct miliard, doufala Jourová u Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, krajský lídr ANO 2011

Zeman vládě Bohuslava Sobotky již vyčetl především chybějící informace o příjmové stránce rozpočtu v programovém prohlášení vlády, Jourová se proto domnívá, že ve svém projevu neopomene zmínit určitou skepsi k naplnění vládního programu. A možná prý i přijde s novými výhradami.

Ministryně však vládní prohlášení hodnotí veskrze pozitivně a oceňuje, že se v něm podařilo naplnit předvolební sliby hnutí ANO, zvláště tedy zachování výše daní, plán zavedení prohlášení o majetku a dalších cílů, z nichž mnohé sdílí i se sociálními demokraty.

Nastolit vědomí hodnoty peněz. To je podle Jourové zásadní, pokud se mají ušetřit veřejné peníze. Je přesvědčená, že jen u vypisování a průběhu mnoha veřejných zakázek se dají ušetřit částky v hodnotě několika miliard korun. Další úspory by se podle jejího názoru daly nalézt v oblasti outsourcingu a informačních a komunikačních technologií.

„Předpokládám, že v dubnu nebo v květnu budeme mít mnohem intenzivnější obrázek o možných úsporách. Jsme ve funkci teprve 14 dní, zatím se seznamujeme a rozkoukáváme,“ poznamenala Jourová.

Klíčová je věda a výzkum

Jedním z cílů nové vlády je i efektivní čerpání evropských peněz a právě Jourová patří k nejhlasitějším kritikům dosavadního způsobu jejich využívání. „ Sto procent těchto prostředků by mělo jít na to, aby se naplňovaly cíle nové vlády, protože ta usiluje o prorůstová opatření,“ zdůraznila.

Jen v letošním roce hrozí nedočerpání celkem 24 miliard korun. Jourová ale dle svých slov udělá vše, co bude v jejích silách, aby nějaké miliardy ještě zachránila. „Byla bych ráda, kdybychom to stáhli na půlku. Nezávisí to jen na nás, ale i na ostatních rezortech, které čerpají z eurofondů, na krajích a dalších stovkách příjemců,“ prohlásila.

Za klíčové oblasti evropského financování pak označila především vědu a výzkum, rozvoj krajiny a infrastruktury a takové investice do nově vznikajících firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…