Žádné děti, nepoužitelný je spíš Benda. Toto si poslanec ODS musí vyslechnout za svůj televizní úlet

03.08.2014 18:13

Během diskuse v České televizi řekl poslanec ODS Marek Benda, že v dětských domovech nejsou použitelné děti. Později se za svá slova omluvil, a tak se ho někteří političtí kolegové zastávají. Podle ministra obrany Martina Stropnického se ale takovou větou akorát zařadil mezi „nepoužitelné poslance”.

Žádné děti, nepoužitelný je spíš Benda. Toto si poslanec ODS musí vyslechnout za svůj televizní úlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Dobře víte, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou,“ řekl Marek Benda v Událostech, komentářích, kde se setkal s ministrem Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Už ten se nad takovým výrazem pozastavil, není ale jediný.

„Kdekdo plácne občas nějakou hloupost. Tohle se ale přeci jen vymyká. Myslím, že pan Benda se potrestal sám: zařadil se svým výrokem mezi nepoužitelné poslance,“ uvedl pro Lidovky.cz ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Výrok pobouřil i ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou (ČSSD). „Velmi mě zaráží, že dlouholetý poslanec pan Benda, soudě dle jeho výroků, nikdy žádný dětský domov nenavštívil. Jsou tam děti s velmi pohnutými osudy, které si samy nezavinily. Označit je ale za děti „druhé kategorie“ považuji za naprosto skandální. Po opuštění domova, často bez odpovídajícího zázemí, hledají práci, zakládají rodiny… A naší povinností je se všemi silami snažit, abychom jim do života pomohli,“ okomentovala Bendova slova.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se Bendy naopak zastává. „Každému z nás se občas stane, že se vyjádří špatně či nešťastně, chybu uděláme každý a pokud ji uznáme a člověk se omluví, pak bychom to měli umět tolerovat a přijmout. Pokud vím, velice rychle vzal svá slova zpět. Neakceptovatelný by jeho výrok byl, kdyby ho stále hájil,“ míní ministr.

Osobnější pohled na to v rozhovoru pro Lidovky.cz nabídl předseda Úsvitu Tomio Okamura: „Netuším, jak to myslel. Já sám jsem část dětství prožil v dětském domově v Mašťově u Podbořan a jako nepoužitelný si nepřipadám. Na druhou stranu je faktem, že hodně dětí v dětských domovech je nějakým způsobem handicapovaných - není to jejich vina, ale je velmi těžké pro tyto děti najít rodinu, protože potřebují skutečně odbornou nadstandardní péči. Což je samozřejmě dané tím, že tu jsou ve větší míře i děti od lidí, kteří jsou sami nadstandardně problémoví - alkoholici, lidé na drogách, recidivisté, lidé mentálně retardovaní. Proto jsem již léta patronem Fondu ohrožených dětí Klokánek, jelikož je potřeba dětem pomáhat v jejich nelehkém osudu.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…