Zákaz krmení uprchlíků! Velmi zajímavé zprávy z Balkánu

18.01.2017 11:52

Web arabské televize Al-Džazíra přináší reportáž z uprchlických táborů na Balkáně, kde to prý rozhodně není žádný med. Redaktory katarské televize nepříjemně překvapil zejména sníh a led a upozorňovali, že za těchto zimních podmínek by měli být lidé k běžencům výrazně shovívavější.

Zákaz krmení uprchlíků! Velmi zajímavé zprávy z Balkánu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Běženci v Srbsku či Makedonii se prý v současnosti děsí zejména toho, že skončí v Bulharsku. „Z Bulharska deportovali hodně lidí. Bojíme se. Jestli nás deportují do Bulharska, tak to nás potom deportují zpátky do Afghánistánu,“ řekl televizi jeden z běženců.

CELÝ TEXT ZDE

Web dále cituje zástupce Úřadu OSN pro uprchlíky Hanse Friedricha Sodera, který se rozčiluje především nad chováním členských států EU, které těmto zvěrstvům přihlížejí. „Je to zcela v rozporu s mezinárodním i evropským právem,“ dodal.

Svědectví o životě běženců v Srbsku vydala i česká aktivistka Eva Zahradníčková. Známá obhájkyně práv migrantů, jejíž muslimský přítel se proslavil falešným nařčením z pobodání, již v minulosti zaujala dramatickými reportážemi a prosbami z běženeckých táborů.

Nyní navštívila tábor v Horgoši, který popsala slovy: „To je to místo, kde žijí lidé pod přístřešky z hader.“ Ženy a děti prý odvezli do zděné budovy v Subotici, což se Zahradníčkové nelíbilo, oddělili totiž muže od rodiny. Muži nyní podle ní žijí v podstatě na poli.

O EVĚ ZAHRADNÍČKOVÉ VÍCE ZDE

Srbové prý navíc zakazují pracovníkům charit, aby běžencům vozili jakékoliv jídlo kromě toho, co dostávají. „My jsme jídlo přivezli, jenže během pár minut tam přijela srbská policie a příslušník na nás začal křičet, že pomáhat teď lidem je ilegální a že nás může zatknout,“ popisuje Zahradníčková. Argument, že není možné imigrantům pod dohledem srbské vlády dávat neprověřené jídlo, které by jim mohlo způsobit problémy, Zahradníčková nepovažovala za hodný reakce. Její výpověď zveřejnil server Britské listy s titulkem ,,Srbská policie: Krmit uprchlíky je zakázáno!"

SVĚDECTVÍ ZAHRADNÍČKOVÉ PŘEBRALY BRITSKÉ LISTY

Pak zažila ještě tábor Kelebije, kde muže nechávají celý den vysedávat v bistru, ovšem Zahradníčkovou opět pobouřilo oddělení mužů od rodin. „Ti muži v Kelebii nám vyprávěli, že nad ránem přijela policie a zkopali je. Když jsem se ptala proč, jeden mi odpověděl: ‚Protože můžou,‘“ završila své líčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…