Zákaz zveřejňování zlodějů: Ministři se rozčílili a šéf úřadu nám zdůvodnil, proč na zákazu trvá

18.09.2013 12:47

Obec Kravaře na Českolipsku má zaplatit pokutu třicet tisíc korun za to, že na svém webu zveřejnila jména obecních zlodějů. Pokutu udělil Úřad na ochranu osobních údajů, podle kterého není možné zloděje takto postihovat.

Zákaz zveřejňování zlodějů: Ministři se rozčílili a šéf úřadu nám zdůvodnil, proč na zákazu trvá
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Proti rozhodnutí se vzedmula vlna odporu, k níž se přidali i právníci a politici, které ParlamentníListy.cz oslovily - včetně dvou ministrů Rusnokovy vlády. Podle nich mají občané právo vědět o lidech, kteří škodí a obcím může toto opatření pomoci snížit kriminalitu.

Politické reakce na rozhodnutí ÚOOÚ, o kterých je řeč, čtěte ZDE.

Vyjádření pro ParlamentníListy.cz následně poskytl i Igor Němec, ředitel Úřadu na ochranu osobních údajů. Ten postup svých podřízených hájil. "Řada politiků se vyjadřovala velmi ostře, ale málo kompetentně," napsal nám Němec. Podle něj je třeba mít na paměti, že státní moc vůči občanům lze uplatnit jen v případech stanovených zákonem a nikdo nesmí být dvakrát trestán za jednu věc. „Pranýř byl zrušen, na území, které obýváme, Josefem II.,“ upozorňuje zastánce transparentnosti.

Celé prohlášení ředitele ÚOOÚ Igora Němce pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE.

„Jak je všem jistě známo, z internetu nelze nic smazat. A to už je nepřiměřený trest,“ říká ředitel Němec. V tom případě by podle něj mohl být trestný rejstřík rovnou veřejný a každý by si mohl zjistit, co kdy kdo spáchal, včetně nedbalostních trestných činů. A to je podle něj nepřiměřené, protože každý z nás může občas chybovat a není důvod, proč by se s ním tato chyba měla táhnout celý život. Právě to internet způsobuje, a proto s ním musíme nakládat maximálně opatrně při zveřejňování jakýchkoliv informací.

Toto právo na ochranu osobnosti může podle Němce být prolomeno, ale musí k tomu existovat vážný důvod. „Jaký je ale tady účel? Aby lidé, až ho (zloděje) potkají, přešli na druhý chodník? Aby mu v hospodě nenalili? Nebo aby se pomstili jeho dětem?“ ptá se Němec.

Navíc starosta podle něj nemá co rozhodovat o tom, jaké informace budou o kom zveřejněny. „Občané ani podřízení nejsou jeho poddaní ani čeleď, aby o nich rozhodoval jen na základě své vůle či selského rozumu,“ myslí si. Naopak jim jako jejich zástupce má sloužit a zodpovídat se jim.

V tomto konkrétním případě prý Němec sdílí názor starosty, že udělené tresty jsou nízké. Kompenzovat je tímto způsobem je však podle něj naprosto nevhodné. Mnohem důležitější podle něj je například zamezit tomu, aby ve sběrnách vykupovali poklopy od kanálů. Nebo by konečně nějakou obec mohlo napadnout dát před sběrnu kameru, aby bylo vidět, co tam kdo veze. Ale toto řešení rozhodně není šťastné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…