Žalobci, policie a NÚKIB budou spolupracovat proti kyberzločinu

23.01.2019 21:50

Na pravidelné komunikaci a rychlé výměně informací v boji s kybernetickou kriminalitou se dohodli nejvyšší státní zástupce a ředitelé Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podepsali memorandum. Instituce o tom dnes informovaly na webu ve společném prohlášení.

Žalobci, policie a NÚKIB budou spolupracovat proti kyberzločinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Trojstranné memorandum podle mluvčích Nejvyššího státního zastupitelství, NÚKIB a NCOZ nastavuje jasná pravidla pro spolupráci při boji s kybernetickou kriminalitou a pro zajištění kybernetické bezpečnosti. „Pravidelná komunikace na úrovni vedení i expertů, rychlá vzájemná výměna relevantních informací, společná školení a spolupráce na prevenci pomůžou lépe sledovat trendy v rychle se vyvíjející oblasti kriminality i zabezpečit vyšší úroveň bezpečnosti v kyberprostoru,“ píše se v prohlášení.

Memorandum podepsali nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a za policii ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Oblast kybernetické bezpečnosti se dostala do střetu zájmů poté, co NÚKIB koncem loňska varoval před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Technologie těchto firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně uvedl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřeno o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval.

O absenci důkazů pro varování před Huawei opakovaně mluvil i prezident Miloš Zeman. Navíc upozornil, že může následovat odveta Číny. Podle Babiše ovšem o tom, že by Čína kvůli sporu o Huawei přistoupila k nějakým sankcím ve veřejné sféře, nemá vláda informace. Dnes premiér uvedl, že problematikou technologií Huawei by se měla zabývat Evropská rada. Babiš bude tento týden jednat s předsedou představenstva Huawei na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…