Žalování senátora Wagenknechta do Bruselu má důsledky. Vyjádřila se tamní ombudsmanka

11.08.2019 10:34

Evropská ombudsmanka Emily O'Reillyová radí Bruselu, aby zveřejnil alespoň část dopisu Andreji Babišovi k možnému střetu zájmů. Jestli Evropská komise alespoň částečně zveřejní dopis, jejž obdržel český premiér od eurokomisaře Günthera Oettingera v listopadu loňského roku, má být jasno do 20. září, informuje server iRozhlas.cz.

Žalování senátora Wagenknechta do Bruselu má důsledky. Vyjádřila se tamní ombudsmanka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Postup ombudsmanka navrhla poté, co senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) označil Evropskou komisi za netransparentní. Stěžoval si, že Komise nezveřejnila dokumenty týkající se auditu. Žádost o přezkoumání poslal evropské ombudsmance senátor Wagenknecht v dubnu. Vedle zveřejnění korespondence mezi Oettingerem a Babišem žádá o další čtyři dokumenty týkající se zadání a metodiky auditu čerpání dotací.

„Navrhli jsme Evropské komisi, aby umožnila částečný přístup k dotyčnému dopisu – s nezbytnou editací. Očekáváme odpověď do 20. září,“ sdělil serveru iRozhlas.cz mluvčí evropské ombudsmanky Richard M. O'Ferrall. Vybrané pasáže by pak byly přístupné i veřejnosti. 

Ombudsmanka se stížností začala zabývat v druhé půlce května. Nakonec se rozhodla rozdělit ji na dvě samostatná šetření. Jedna část se týká pouze dopisu z minulého listopadu, ta ještě není uzavřená. V rámci druhé se pak ombudsmanka zabývala zveřejněním čtyř dokumentů, které se týkají metodiky a zadání auditu. Tam už rozhodnutí v druhé půlce července padlo. 

Dopis Babišovi poslal eurokomisař Günther Oettinger loni na konci listopadu. V tu dobu se už komise zabývala šetřením jeho možného střetu zájmů. Dopis zůstal neveřejný, nezveřejnily jej ani české úřady, ani Brusel. Andrej Babiš poté do Bruselu v odpovědi odeslal dva dopisy. V jednom sdělil, že udělá vše pro to, aby se vyhnul možnému střetu zájmů. O týden později v druhém dopise uváděl, že se na něj nové evropské nařízení nevztahuje.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…