Západ má obavy. V Rusku se chystá něco, co tam od roku 1981 nebylo

28.08.2018 10:18

Západní média píšou s neskrývaným znepokojením o masivních vojenských cvičeních v Rusku, která se budou konat za 14 dní. Obavy na Západě vzbuzuje nejenom rozsah celé akce, ale také účast Číny.

Západ má obavy. V Rusku se chystá něco, co tam od roku 1981 nebylo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

Vojenské cvičení s názvem „Vostok 2018“ se bude konat v polovině září a bude trvat pět dní. O události v minulých dnech informovala všechna klíčová západní média a rozsáhlé vojenské cvičeno komentují také čínské deníky. Především proto, že historicky poprvé se cvičení zúčastní také čínští vojáci. Jak píše South China Morning Post, země pošle do Ruska asi 3200 vojáků. Média rovněž zmiňují rozsah akce, která v posledních desetiletích nemá obdoby.

Anketa

Je dle vás Zdeněk Bakala slušný člověk?

3%
97%
hlasovalo: 9415 lidí

Čínský deník tak cituje ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, podle kterého půjde o největší vojenské cvičení od roku 1981, kdy se toho tehdejšího zúčastnilo na 150.000 sovětských vojáků. Vojenské cvičení Vostok 2018 se bude zaměřovat na potírání teroristických hrozeb, pomoc při přírodních i jiných katastrofách, bojový výcvik, potírání invaze, i na cvičení samotného protiútoku. Podle expertů je cvičení významným mezníkem v čínsko–ruských vztazích.

„Nejenom v dobách studené války, ale i poté byla Čína v Rusku vnímána jako jeden z potenciálních protivníků, pozvání na společné cvičení znamená, že to už neplatí,“ cituje CNN Alexandera Gaujeva z Carnegie Moscow Center. A právě další sbližování Číny a Ruska i ve vojenské oblasti budí v očích západních politiků obavy. Z pohledu Evropské unie i Spojených států by bylo samozřejmě mnohem lepší, pokud by mezi oběma velmocemi panovaly dál spíš chladnější vztahy.

Obavy Západu ale narůstají v podstatě s každým větším vojenským cvičením. Zejména v posledních letech v souvislosti s ruským záborem Krymu a s účastni v konfliktu na Ukrajině. Nejenom z NATO, ale i z úst politiků Evropské unie se ozývají hlasy, podle kterých prý hrozí invaze ruských vojsk do Pobaltí a do dalších bývalých sovětských republik či satelitů. Podobné spekulace se však nikdy nepotvrdily a jejich odpůrci tvrdí, že Rusko nemá kapacity, jít se Západem do otevřeného vojenského konfliktu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…