Zastánci Bradáčové jí spíše škodí, říká nový ministr

03.07.2012 6:44

Pavel Blažek (ODS) se v pozici nového šéfa spravedlnosti setká s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a bude i s ním řešit otázku, financování resortu. To je téma, které politikům náleží. Naproti tomu k personálním otázkám v justici by se podle Blažka zákonodárci vyjadřovat neměli. Škodí tím sami sobě i resortu spravedlnosti.

Zastánci Bradáčové jí spíše škodí, říká nový ministr
Foto: ods.cz
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Novým ministrem spravedlnosti se stane místopředseda ODS Pavel Blažek. Jeho předchůdce Jiřího Pospíšila premiér Petr Nečas odvolal, neboť mu vytýkal, že nedokáže za pomoci reformních kroků dosáhnout nezbytných úspor. Místo toho požadoval pro svou kapitolu peníze navíc, což Nečas považoval za nepřijatelné. A jak se k otázce úspor staví Blažek? To prozradil v rozhovoru pro dnešní MF Dnes.

Zábavné setkání

Blažek je podle všeho mužem, který se Nečasovým přáním podřídí a úspory najde. "Vláda postupuje tak, že prostor pro škrty musí být. Když peníze nejsou, tak se budou muset někde ubrat," řekl Blažek.

O financování svého resortu bude rokovat i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a počítá, že půjde o zábavné setkání. "Půjde o zábavné setkání politického bažanta a velkého politického mága, ale snad se David s Goliášem domluví," předpokládá Blažek.

TOP 09 riskuje

Přišla řeč také na personální politiku v justici a Blažek prohlásil, že proti případnému jmenování ústecké vrchní žalobkyně na pražský post by nic neměl, i když si chce nejprve pohovořit s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. V obecné rovině k tomu nový šéf resortu dodává, že považuje za velmi nešťastné, když se kterýkoli politik vyjadřuje k personálním otázkám v justici

"Kterýkoliv politik se veřejně zastává doktorky Bradáčové, dělá pro ni to nejhorší, co dělat může. Příklad: stane-li se vrchní státní zástupkyní, klidně může za rok narazit na případ, kdy zjistí, že policie chce nedůvodně stíhat člena TOP 09, a zastaví to. V tu chvíli minimálně doktor Rath bude říkat, že TOP 09 má protekci," řekl v rozhovoru pro MF DNES Pavel Blažek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …