Zdechovský se přesouvá do vlivného unijního výboru. A povede delegaci

13.05.2023 17:31

Europoslanec Tomáš Zdechovský nově usedne jako jediný český zástupce ve vlivném zahraničním výboru Evropského parlamentu (AFET). Stal se tak historicky prvním evropským poslancem za KDU-ČSL, který získal křeslo v tomto výboru. Kromě toho nově povede parlamentní delegaci pro země střední Asie, kam patří Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Turkmenistán.

Zdechovský se přesouvá do vlivného unijního výboru. A povede delegaci
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Mezi vlivné a známé členy výboru patří například předseda David MaCallister a Radoslaw Sikorski (oba EPP), Tonino Picula (S&D) či Reinhard Bütikofer (Zelení). 

„Mám obrovskou radost, že jsem dostal příležitost stát se plnohodnotným členem zahraničního výboru, který patří z mého pohledu k těm nejdůležitějším v Evropském parlamentu. Geopolitická situace je velmi turbulentní a já věřím, že svými zkušenostmi napomůžu ke zkvalitnění vztahů se třetími zeměmi,“ říká Zdechovský.

Nově také povede delegaci pro státy střední Asie. „Oficiálně mě potvrdí do funkce na nejbližším setkání parlamentní delegace. Země střední Asie jsou stále pod velkým vlivem Ruska, ze kterého se však chtějí vymanit. Zkvalitnění vztahů může přispět k lepší spolupráci s Evropskou unií, ze které mohou těžit obě strany,“ zmiňuje Zdechovský, jenž chce být v nové funkci velmi aktivní.  

Jeho přesun do zahraničního výboru kvituje i předseda Evropské lidové strany Mannfred Weber. „S ohledem na mezinárodní situaci vítá Evropská lidová strana příchod Tomáše Zdechovského do zahraničního výboru. Věřím, že jeho zkušenosti v oblastech bezpečnosti a kontroly evropského rozpočtu budou velmi cenné. Naše frakce ve výboru posílí,“ uvádí Weber, jenž je podle nedávno zveřejněného žebříčku serveru Eumatrix.eu nejvlivnějším zástupcem v Evropském parlamentu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zdechovský se tématu vztahů s mimoevropskými státy věnuje dlouhodobě. Velmi se zabýval migrační krizí a osobně jezdil také po uprchlických táborech. Navštívil například ty v Řecku, Makedonii, Maďarsku, Srbsku, Chorvatsku či Itálii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V EU je zvyk dávat funkci tomu nejblbějšímu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobFish , 13.05.2023 19:02:17

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…