Zdravotně postižení si stěžují na primátora Hřiba

06.05.2019 16:17

Národní rada osob se zdravotním postižením zaslala pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi otevřený dopis, ve kterém si stěžují na některá rozhodnutí magistrátu, která jim komplikují život. Rada se na primátora obrátila již 25. března, kdy ve svém dopise popsala skutečnosti, která významně ztěžují život lidí se zdravotním postižením v Praze.

Zdravotně postižení si stěžují na primátora Hřiba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí
První problém se týkal rozhodnutí ROPIDu ve věci výběrového řízení na dopravce na železniční trase Roztoky – Libeň – Hostivař. ROPID vybral nabídku od firmy Arriva, která byla sice nejlevnější, ale dopravu zajišťují vysokopodlažní vozy, které jsou nevhodné pro maminky s kočárky, seniory či zdravotně postižené. Druhý problém se týkal výběru provozovatele dopravy osob s těžkým zdravotním postižením „Ode dveří ke dveřím“.

„Řízení bylo ukončeno 30. dubna 2019, tedy v den, kdy končila dosavadní smlouva. Celá komunita lidí se zdravotním postižením tím byla velmi stresovaná, protože nebylo jisté, zda tato doprava bude funkční i v květnu a následující měsíce. Uzavřený kontrakt, kdy smlouva může být do jednoho roku vypovězena, a kdy se již připravují podmínky pro další výběrové řízení, nás velmi zneklidňuje,“ píše v otevřeném dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, Národní rada osob se zdravotním postižením. 

„Vážený pane primátore, velmi nás překvapilo rozhodnutí pana náměstka Adama Scheinerra o zastávkách na znamení na všech autobusových linkách. Jsme překvapeni, že tento návrh nebyl s námi konzultován, protože je zcela proti koncepci odstraňování bariér ve veřejné hromadné dopravě. Upozorňujeme, že osoby se zrakovým postižením vůbec nezjistí, že se blíží jejich spoj,“ stojí v dopise. 

Také je upozorněno na fakt, že na stránkách hlavního města Prahy je uvedeno, že se 18. 12. 2018 zřizuje Komise Rady pro pěší a bezbariérovost. Do dnešního dne však nejsou jmenováni členové a komise stále nefunguje. 

„Vážený pane primátore, v dopise ze dne 25. 3. 2019 jsem Vás požádal o schůzku k diskuzi o problémových bodech a nastavení spolupráce. Praha, jako statutární město, má také postavení kraje. Mohu Vás ubezpečit, že NRZP ČR má pravidelnou spolupráci s vedením všech krajů. Účastníme se také jednání s Asociací krajů a jednotlivými komisemi AK, pokud se vyskytnou problémy, které se týkají všech krajů. Věřím, že se nám podaří i s Vámi a s Vašimi spolupracovníky nastavit stálou pracovní komunikaci,“ ukončuje otevřený dopis pražskému primátorovi předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…