Zdravotní pojištění není pojištění, ale daň. Takže... Šichtařová rozkrývá problematiku

25.03.2023 19:29 | Ze sítí

Ekonomka Markéta Šichtařová zase jednou promluvila od plic. Tentokrát ve spolupráci s Martinem Vavrušou popsala jeden z velkých problémů českého zdravotnictví a nabídla možnou cestu k jeho řešení.

Zdravotní pojištění není pojištění, ale daň. Takže... Šichtařová rozkrývá problematiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Už v době, kdy vláda Mirka Topolánka zaváděla poplatky ve zdravotnictví, řada lidí láteřila, že si celý život platí zdravotní pojištění, tak proč by teď ještě měli platit nějaké poplatky. Šichtařová s Vavrušou ve společné promluvě na kanále YouTube upozornili, že když lidé platí zdravotní pojištění, fakticky ho neplatí sobě, ale financují péči těm, kteří ji v daném čase čerpají, např. jsou na operaci s kolenem, léčí si onkologické onemocnění a tak podobně.

„My si neplatíme pojištění, ale platíme daň, ze které je financováno zdravotnictví,“ shrnula situaci Šichtařová.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31387 lidí
Vavruša upozornil, že kupříkladu v Německu existuje možnost soukromě se připojistit u soukromých zdravotních pojišťoven, ale v Česku takováto možnost připlatit si za svého druhu nadstandardní péči neexistuje. Protože panuje obava, že by se bohatší lidé mohli dostat k lepší zdravotní péči než lidé chudší. „Panuje tady racionální obava, že by tu fungoval kvalitní systém zdravotnictví pro bohaté, a nekvalitní systémy pro chudé,“ podotkl Vavruša.

„Tak jsme se jako společnost rozhodli, že nám stačí jeden nekvalitní systém pro všechny. Ti bohatí si musí za kvalitnější služby zaplatit nelegálně,“ dodal vzápětí.

Kdyby si lidé mohli legálně připlatit, pak – podle Vavruši, jenž vystudoval lékařskou fakultu v Hradci Králové, – by bohatí lidé legálně dodali do systému víc peněz a tím by zůstalo víc prostředků pro zdravotní péči určenou pro sociálně slabší, což se Vavrušovi jeví jako spravedlivější.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …