Zdražování jídla: Profesor mluví o drastických číslech. Žádných pět procent...

23.01.2014 7:05

Deník Blesk informuje, že po předvánočním zásahu České národní banky drasticky rostou ceny potravin a důsledky oslabení české koruny jsou ještě horší, než se čekalo. Už i samy supermarkety přiznávají, že spotřebitelé pociťují důsledky rozhodnutí guvernéra Singera a dalších členů bankovní rady.

Zdražování jídla: Profesor mluví o drastických číslech. Žádných pět procent...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Anketa

Věříte nyní, na začátku roku 2014, že David Rath je vinen?

50%
50%
hlasovalo: 8152 lidí

Oslabení koruny vůči euru a dolaru mělo povzbudit Čechy, aby v předvánočním čase více nakupovali. Ekonomové však od začátku upozorňovali, že oslabení kurzu české koruny povede především ke zdražování. A to například i u základních potravin.

V lednu Potravinářská komora odhadovala, že ceny potravin vzrostou o pět až osm procent. Deník Blesk však nyní v supermarketech zjistil, že ceny kolikrát vzrostly o mnohem více - dokonce o desítky procent.

Podle srovnání Blesku například cena chleba stoupla o více než 12,5 procenta, brambory pak podražily o bezmála čtrnáct procent. A to není nic proti nárůstu cen ovoce a zeleniny, které se dovážejí. Rajčata se ve srovnání s listopadem nyní prodávají o plných 68,33 procent dráž.

„Jedním z důvodů je intervence ČNB a oslabená koruna,“ uvedla například mluvčí řetězce Albert. Vliv na zdražování připustil i nastupující ministr financí Andrej Babiš. Podle něj se guvernér Singer „podepsal“ zejména na ceně masa.

Podle profesora Jaroslava Vostatka z Vysoké školy finanční a správní, kterého deník oslovil, se tento efekt dal od začátku předpokládat. Intervence ČNB navíc podle něj byla tak drastická, že je klidně možné, že se budou ceny zvyšovat i nadále.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…