Zeman: Vietnamci umí pracovat, na rozdíl od nepřizpůsobivých. Člověk, který nebyl v moravském sklípku, nežije plnohodnotným životem

30.05.2017 12:09

Prezident Miloš Zeman se dnes v rámci návštěvy Jihomoravského kraje setkal se zaměstnanci společnosti Jihomoravská armaturka v Hodoníně. Hovořilo se především o zahraničních investicích i technickém školství.

Zeman: Vietnamci umí pracovat, na rozdíl od nepřizpůsobivých. Člověk, který nebyl v moravském sklípku, nežije plnohodnotným životem
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Snažím se přitáhnout zahraniční investory z každé země, do které jedu. Jsem často kritizován, že mezi těmito zeměmi je i Čína. Ale Čína má přebytek zahraničního kapitálu. Z tohoto hlediska vím, že lázně Pasohlávky mají být velkou čínskou zdravotnickou i turistickou investicí. Před uzavřením je také obrovský nákup Škoda Transportation Číňany, ale to se netýká tohoto regionu,“ podotkl úvodem svého setkání se zaměstnanci Zeman.

Vietnamské investice podle svých slov slíbit nemůže, i když do této země příští týden zavítá. Ale přislíbit prý může zlepšení náboru vietnamských pracovníků. „Vietnamci umí pracovat, na rozdíl od některých nepřizpůsobivých,“ dodal.

„Chcete-li konkurovat zahraničním investorům, tak to dělejte především svou kvalitou,“ pobídl pak také společnost Zeman. Hovořil ale také o návratu k technickému školství. „Toto nevyřešíme tím, že vyhlásíme Rok technického školství. Je nutné pro to něco konkrétního dělat. Je třeba zrušit učební obory s maturitou a nahradit je mistrovskou zkouškou. Ale to nejdůležitější jsou peníze. Rodiče dávají své děti na humanitní obory, i když tam je přetlak. Mzdy zde navíc začínají klesat, i když mzdy ve strojírenství začínají konečně stoupat,“ podotkl Zeman. Přiklonil se pak ke stipendiím. „Vzniká výhoda, prostor pro ty technické obory,“ dodal.

Zeman zaměstnance seznámil také se svým dnešním plánem, kdy zavítá do vinařského sklípku. „Člověk, který nebyl v moravském sklípku, nežije plnohodnotným životem,“ připomněl svůj bonmot. 

Závěrem se vyjádřil k situaci v Evropské unii. „Doufám, že Evropská unie bude mít za pět let silnější vedení, než je dnes. Dnešní vedení je tak slabé, že ani neumožňuje, aby Evropská unie chránla své vnější hranice před islámským terorismem. Přál bych si, aby byla Česká republika v tom tvrdém jádru Evropské unie,“ podotkl následně Zeman s tím, že by se rád přiblížil také skandinávským státům.

„Přijetí eura je pro nás dlouhodobě výhodné. Euro však naši ekonomiku nezmění, ani k horšímu, ani k lepšímu,“ ubezpečil Zeman ve vztahu k evropské měně a přirovnal euro k teploměru. Kdy teplota zůstane stále stejná, ať již měříme jakoukoliv stupnicí. „Budeme pouze vypadat důvěryhodněji pro ty zahraniční investory. Nebudeme si muset měnit ve směnárnách koruny za eura,“ uzavřel. Svou návštěvu pak zpečetil podpisem do pamětní knihy a převzetím daru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…