Zeman poradil ČSSD, jak má vybrat správného lídra

23.08.2013 15:35

Prezident Miloš Zeman popisoval na brífinku po jednání s předsedy pěti parlamentních stran, že odmítá, aby předvolební kampaň byla zkrácena z 60 dní. Ujistil také, že vláda po volbách vznikne během několika týdnů a že nebude vetovat zákony, které schválí Senát, konkrétně občanský zákoník a zákon o obnovitelných zdrojích.

Zeman poradil ČSSD, jak má vybrat správného lídra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že sestavení vlády po předčasných volbách bude otázkou několika týdnů, nikoliv měsíců nebo let. Vyjádřil také přesvědčení, že vedení vítězné strany bude při nominaci premiéra klást důraz na preferenční hlasy pro své kandidáty. To by mohlo znamenat povzbuzení sociálních demokratů, aby nominovali Michala Haška, pokud získá více hlasů než předseda Bohuslav Sobotka.

Zeman na brífinku také zopakoval, že Poslanecká sněmovna bude rozpuštěna 28. srpna a volby budou 25. a 26. října. Co se týče těchto termínů, čelil několika návrhům, aby byly změněny. Ty na brífinku okomentoval.

První argumenty směřovaly od šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, a to oddálení rozpuštění sněmovny z legislativních důvodů. „Aby Poslanecká sněmovna ještě stačila projednat návrhy případně vrácené Senátem,“ vysvětloval prezident.

„Tento názor jsem odmítl z toho důvodu, že na základě dohody předsedy vlády a předsedy Senátu se nepředpokládá, že by jakýkoliv zákon, tedy například zákon o obnovitelných zdrojích nebo občanský zákoník, byl Senátem vrácen,“ dodal Zeman. K dohodě připojil závazek, že ani on nebude zákony vetovat.

Kromě toho prý Němcové namítl, že i kdyby Senát něco zamítl, stejně by sněmovna k přehlasování potřebovala minimálně 101 hlasů. „A všichni víme, jak úderná `stojednička` vypadá či spíše nevypadá,“ rýpnul si prezident.

Podle jeho slov byla ale Němcová aspoň tak korektní, že chtěla respektovat 60 dní na předvolební kampaň. „Daleko horší návrh předložil místopředseda KSČM pan Jiří Dolejš,“ poukázal Zeman. Ten doporučoval, aby sněmovna ještě zasedala, ovšem kampaň trvala jen 30 dní.

„Považuji toto stanovisko pana Jiřího Dolejše za hrubou urážku voličů,“ komentoval to Zeman. On sám preferuje kampaň kontaktní, kdy se politici setkávají s voliči. To by se však podle jeho slov za 30 dní nestihlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…