Zeman poslal z Hradu facku Dienstbierovi

23.06.2014 12:13

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček přivítal novináře na pravidelné tiskové konferenci věnované aktuálním tématům. Slovy prezidenta komentoval mimo jiné výsledky evropských voleb, při kterých nepřímo označil Zemanova neúspěšného konkurenta z prezidentských voleb Jiřího Dienstbiera za „kandidáta, který dbá spíše o vzhled".

Zeman poslal z Hradu facku Dienstbierovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Jako první téma zmínil mluvčí prezidenta Miloše Zemana zítřejší program hlavy státu. V úterý dopoledne se Zeman zúčastní v Národním památníku na Vítkově slavnostního shromáždění, které se koná při příležitosti stého výročí zahájení první světové války a uctění památky padlých vojáků.

Ovčáček se také vrátil k nedávným volbám do Evropského parlamentu. „Pan prezident, jak je známo, volil Českou stranu sociálně demokratickou. A to především kvůli osobě Jana Kellera, kterého si nesmírně váží. Po výsledku ocenil pan prezident převahu proevropských sil," uvedl mluvčí. Detailnější pohled poté věnoval výsledku některých politických stran. Oproti očekávání uspěla TOP 09, podle názoru prezidenta prý proto, že v čele kandidátky stál odborník, Luděk Niedermayer, který byl doprovázen líbivou tváří Jiřího Pospíšila.

Kellera měl doplnit Jiří Dienstbier

„Kdyby takový tandem, podle názoru pana prezidenta, měla i Česká strana sociálně demokratická, tedy, že by Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získal by více mandátů," uvedl mluvčí. „Jana Kellera měl na kandidátce doplnit Jiří Dienstbier. Vedení ČSSD byl doporučen, tuto šanci ale odmítl. Podle názoru pana prezidenta tímto utekl z boje a ve výsledku ČSSD poškodil," dodal poněkud s nadsázkou.

Předposledním tématem, kterému se Ovčáček na konferenci věnoval, byly návrhy na změnu pravomocí prezidenta republiky. Jak uvedl, někteří komentátoři se v posledních dnech tomuto tématu věnovali. Jde především o možnost, že by prezident musel jmenovat premiérem toho kandidáta, kterého si schválí strany vládní koalice.

„Pan prezident velice ostře takový přístup odmítá. Z pozice prezidenta republiky vždy upřednostňuje řešení, která jsou ve prospěch státu. Rozhodně nemůže při svém rozhodování brát v potaz zájmy a taktiku konkrétní politické strany," uvedl mluvčí.

Za „mediální hyenismus" označil Ovčáček výtky k udělení nejvyššího státního vyznamenání siru Wintonovi, že Miloš Zeman vyčkává až na datum 28. října. „Z tohoto místa chci ubezpečit veřejnost, že pan prezident se vždy bude řídit přáním sira Nicholase Wintona a probíhají kontakty prostřednictvím prezidentské kanceláře," uvedl.

Situaci v Iráku považuje Zeman za závažnou. Únik rozhovoru Sikorského komentovat nehodlá

Na dotaz novináře ParlamentníchListů.cz pak Ovčáček doplnil, že prezident pozoruje situaci v Iráku s velkým znepokojením, považuje ji za velmi vážnou a chápe ji jako výsledek neklidné situace v tomto regionu. „Dávat rovnítko mezi rok 2003 a současnou situaci, to by bylo příliš zjednodušující," podotknul mluvčí.

Úniky rozhovorů polského ministra zahraničí Radosława Sikorského nehodlá Zeman prostřednictvím svého mluvčího komentovat, jde podle něj o záležitost vnitropolskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…