Zeman přijal šéfa Národního bezpečnostního úřadu Langa

11.12.2018 16:51

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiřího Langa. Obsahem setkání byly aktuální úkoly úřadu. Na twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, uvedla ČTK.

Zeman přijal šéfa Národního bezpečnostního úřadu Langa
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Lang vede NBÚ od února 2017, v letech 2003 až 2016 byl předchůdcem současného ředitele Michala Koudelky v čele Bezpečnostní informační služby (BIS). Ovčáček uvedl, že Zeman na schůzce „ocenil práci všech kvalitních příslušníků našich zpravodajských služeb, kteří hájí české národní zájmy“.

Zeman svou zmínkou o rozvědkách připomněl svůj spor s BIS, který se vyhrotil tento týden. Zeman po zveřejnění výroční zprávy BIS, varující před rozsáhlou činností čínských a ruských špionů v Česku, kontrarozvědku kritizoval. Zprávu označil Zeman za „plácání“ a české zpravodajce za „čučkaře“.

.

Prezidentovi oponovala BIS informováním o tom, že se jí v nedávné době podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící v Česku. S výjimkou KSČM se za BIS postavili i zástupci sněmovních stran včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Do konfliktu s BIS se Zeman předtím dostal několikrát. Naposledy letos v říjnu už podruhé odmítl jmenovat do generálské hodnosti Koudelku. Důvody přitom neuvedl, podle dřívějších spekulací médií mohly být důvodem rozdílné názory BIS a Zemana v kauze otrav novičokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…