Zeman promluvil v Kalouskově Bechyni. Odborářům z jeho slov prý ztuhnou tváře

01.06.2016 16:21

Prezident Miloš Zeman se v rámci své návštěvy Jihočeského kraje setkal s vedením a zaměstnanci společnosti Laufen CZ v Bechyni.

Zeman promluvil v Kalouskově Bechyni. Odborářům z jeho slov prý ztuhnou tváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Nepatřím k těm papalášům, kteří přijedou do ověnčené fabriky, setkají se s vedením a nemají čas na zaměstnance. Nejcennějším kapitálem každého podniku jsou však lidé, kteří v daném podniku pracují,“ řekl Zeman úvodem. „Přeji, aby se podniku dařilo, protože pak se bude dařit i vám,“ dodal Zeman.

Místa, která Zeman v rámci návštěv krajů objíždí, vybírá podle jeho slov vždy hejtman. 

Jeden z dotazů směřoval k fluktuaci zaměstnanců a k neochotě mladých lidí pracovat. „Jezdím pravidelně do krajů, v každém jsem jednou za rok. A setkávám se s řadou podnikatelů,“ pozastavil se nad vyšší fluktuací zaměstanců v Laufenu CZ. „Dvacet dvě procenta tady u vás je extrém,“ podotkl. Zároveň dodal, že si je vědom toho, že je více než 400 tisíc nezaměstnaných, ale 120 tisíc volných míst, která se nedají obsadit. „Když někdo odmítne nabízenou práci, měly by mu být sníženy sociální dávky,“ myslí si Zeman. „Odborářům však při tomto mém názoru tvrdnou rysy a tvrdí, že je to nehumánní,“ podotkl Zeman.

A co přijetí eura? „Přijetí eura vyžaduje z ekonomického hlediska splnění tří podmínek. Říká se jim maastrichtská kritéria. Všechny tyto tři podmínky v současné době Česká republika splňuje,“ řekl prezident. Podle něj je však nutné naše  přijetí eura odložit do doby, až Řecko přestane být součástí eurozóny.  

„Potřebujeme dvě stě poslanců?“ otázal se další z přítomných, i na existenci Senátu. „Sám jsem dlouholetý odpůrce Senátu. Dokonce jsem vymýšlel a říkal veřejně, jak Senát zrušit. Jednou z metod bylo vyhladovění Senátu, což znamená mu nedat peníze na jeho existenci. Všechny politické strany však umísťují do Senátu své vysloužilé politiky,“ řekl Zeman s tím, že pravomoci prezidenta nezasahují k tomu, aby mohl Senát zrušit. Počet poslanců by ponechal. Pouze popsal, jak vypadá aktivní práce poslance. „Když vidíte v televizi prázdné poslanecké lavice, v případě některých nejmenovaných poslanců je to lepší, než kdyby byly plné.“

Následovala otázka k dostavbě dálnice D3. „Politické strany se v krajských volbách budou zcela jistě předhánět nad tím, kdo poskytne peníze na dostavbu D3. Málokdo však ví, že o tom nerozhoduje hejtman, ale ministr dopravy,“ řekl Zeman. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), jenž hlavu státu doprovází, následně o projektu sdělil podrobnosti. „Ten termín, který se sliboval na rok 2022, tak k němu přidejte dva, tři roky,“ podotkl Zimola s tím, že je důležité vyčkat na odborné posudky.

„Nenadávejte, že je málo učňů, nadávejte sami na sebe, že nedáváte stipendia,“ vzkázal prezident podnikatelům k nedostatku učňů, na něž se tázal další ze zaměstnanců. 

Z firmy Laufen CZ se nyní prezident vydá do Bechyně na setkání s představiteli města a následně s občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…