Zeman s kalašnikovem se dostal do německého magazínu. Do článku o novinářích

25.04.2018 9:40

Německý magazín Zeit píše s odkazem na Reportéry bez hranic o stále rostoucí nenávisti vůči novinářům, která se údajně netýká jen zemí třetího světa, ale také členských států Evropské unie.

Zeman s kalašnikovem se dostal do německého magazínu. Do článku o novinářích
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v TV Nova.

Jako úvodní fotografie ke článku posloužil snímek Miloše Zemana z října 2017, na kterém český prezident drží atrapu kalašnikova s nápisem „Pro novináře“. Zeman však podle nevládní neziskové organizace Reportéři bez hranic není zdaleka jediným evropským politikem, který si mírně řečeno příliš nerozumí se sedmou velmocí. Jak se píše v aktuální zprávě, atmosféru nenávisti vůči médiím vytvářejí především vlády a jednotliví politici.

Zpráva hovoří o tom, že v loňském roce došlo k dalšímu zhoršení svobody tisku. „Šiřitelé nenávisti vůči médiím si zahrávají s ohněm. Stále častěji tento vývoj pozorujeme ve členských státech Evropské unie,“ cituje německý deník mluvčí Reportérů bez hranic Katju Glogerovou, která měla konkrétně na mysli Maďarsko a Polsko. Obě země jsou setrvalým terčem kritiky z Bruselu. Situace se však pro novináře však údajně zhoršila také v České republice, na Slovensku, v Srbsku a na Maltě.

Největší „sešup“ v pomyslném žebříčku zaznamenala právě posledně jmenovaná země, která klesla v žebříčku o osmnáct míst a nachází se na nepříliš lichotivém 65. místě. Hlavním důvodem je vražda investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. Celkem Reportéři bez hranic posuzovali situaci ve 180 zemích světa a vedle Turecka, Egypta, Indie či Filipín zmínili také amerického prezidenta Donalda Trumpa, který novináře označil za „nepřátele lidu“.

Tyto a podobné verbální útoky na zástupce médií podle Reportérů bez hranic vytvářejí atmosféru strachu a nenávisti a mohou mít nedozírné následky. Tristní situace podle jejich zjištění panuje hlavně v Turecku a Egyptě, kde jsou novináři s kritický názorem na vládu označováni za zrádce a teroristy a čelí každodenním represím. „Tyto praktiky jsou však stále častější i v tzv. demokratických státech.“

Ideální sitauce z pohledu médií panuje v severských státech Evropy, v Německu či na Novém Zélandu, které byly oceněny prvním z pětistupňového hodnocení. Jen o jeden stupeň hůře je na tom Kanada, Spojené státy americké, Austrálie, ale také Španělsko, Francie, Velká Británie či Česká republika. Naopak zmiňované Polsko, Maďarsko a například také Ukrajina obdržely průměrné hodnocení. „Nedostatečnou“ pak Reportéři bez hranic udělili Číně, Saúdské Arábii, Íránu nebo Egyptu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…