Zeman se chtěl zachovat jako správný muslim, vysvětluje Petráček vyznamenání pro Tomana

30.10.2015 9:56

Prezident Miloš Zeman znovu uděloval vyznamenání. Komunistu Františka Kriegela vyznamenal za boj proti sovětské okupaci a nastupující "normalizaci", a během téhož večera předal vyznamenání i muži, který normalizační režim pomáhal udržovat v chodu, a to po dlouhá léta. Možná za to může islám.

Zeman se chtěl zachovat jako správný muslim, vysvětluje Petráček vyznamenání pro Tomana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu

Komentátor Zbyněk Petráček poukazuje na paradoxy, které můžeme spatřit v udělování státních vyznamenání z rukou prezidenta Zemana. Dobře vidíme, jaký může být rozdíl mezi komunistou a normalizátorem. Komunista František Kriegel se v roce 1968 vzepřel diktátu Moskvy a odmítl okupaci Československa nazývat přátelskou pomocí.

Naproti tomu Miroslav Toman starší byl osm let ministrem zemědělství ve vládě, která plně respektovala stejnou "bratrskou pomoc". Zatímco Kriegel bojoval ve španělské občanské válce proti nacistům a v komunistické straně zřejmě viděl hráz proti válečným hrůzám, Toman starší v ní zřejmě viděl jen výtah k moci. Jak mohl Miloš Zeman tyto dvě osobnosti spojit?

"Říká se, že když muslim tká složitý kobercový vzor a po práci zjistí, že v něm neudělal chybu, jednu úmyslně doplní, aby nepůsobil jako neomylný, de facto rouhač. Věřme, že prezident Zeman – proslulý svou znalostí islámu – zařadil Miroslava Tomana na seznam vyznamenaných právě z tohoto důvodu," píše autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…