Zeman v ČT potupil Dienstbiera. A Fischer by se mu jako velvyslanec líbil

07.02.2014 19:25

Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro Českou televizi popsal, jaké úkoly stojí podle jeho názoru před novou vládou. Zmínil konflikty, které koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL čekají, a stranou jeho pozornosti tradičně nezůstaly ani investice, „které nemají volební právo“. Své řekl i k poradci pro energetiku Martinu Nejedlému ze společnosti Lukoil Aviation Czech či k ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi. Zatímco prvního se zastal, druhého zkritizoval.

Zeman v ČT potupil Dienstbiera. A Fischer by se mu jako velvyslanec líbil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman byl hostem předem připraveného pátečního Interview České televize. Hned v úvodu vysílání pochválil nové ministry vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), že chystají audity ve svých resortech. „Existují tu totiž podezření, že docházelo k plýtvání,“ podotkl prezident.

Boj za investice

Vládu ale rozhodně čekají těžké časy v době schvalování rozpočtu. Na jedné straně stojí ministři, kteří natahují ruce, a na straně druhé stojí ministr financí, který nezaplatí všechno. Zeman k tomu také poznamenal, že nezná žádnou vládu, ve které by nedocházelo k těmto konfliktům. Bude záležet i na osobnosti premiéra, zda kabinet udrží pohromadě.

„Předpokládám, že 18. února, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě, vystoupím v Poslanecké sněmovně a tam řeknu svou představu,“ poznamenal dále Zeman. V tomto projevu prý jasně řekne, co by měla vláda podle jeho názoru udělat. Na první místo staví služební zákon, na místo druhé zákon o prokázání původu majetku.

Došlo také na problematiku jmenování ministrů. Prezident zopakoval, že nakonec jmenoval celou vládu, aby nekomplikoval situaci Bohuslavu Sobotkovi. Setkání s ministry, která předcházela jmenování vlády, označil za poklidná a někdy dokonce i přátelská. Po prvních sto dnech vlády Zeman počítá s dalším kolem jednání ministrů. Hodlá se zúčastňovat také jednání vlády. „Prezident by neměl být na každém jednání vlády, ale měl by být na jednáních vlády, kde se rozhoduje o klíčových zákonech. Už proto, že prezident má právo veta,“ připomněl Zeman. Na jednáních kabinetu hodlá prosazovat především investiční politiku. V této souvislosti zopakoval i svůj klasický bonmot, že investice nemají volební právo, a on za ně i přesto hodlá bojovat.

Situace v policii

Ve vysílání prezident také prozradil, že s někdejším i současným policejním prezidentem Petrem Lessym i Martinem Červíčkem mluvil, a co se týče výběru budoucího policejního prezidenta, Miloš Zeman by preferoval kvalitu výběru před rychlostí výběru. V této souvislosti také zkritizoval někdejší vládu Petra Nečase (ODS) za kritiku policie i státních zástupců. Narážel tím na kauzu Nagyová a zdůraznil, že tuto kritiku nepovažuje za správnou. Policejní prezident by měl umět podobné kritice odolávat.

Jasně se vymezil i vůči ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), který prezidenta kritizoval za to, že příliš laxně přistupuje k některým svým povinnostem, konkrétně ke jmenování profesorů. Zeman má ale za to, že Dienstbierova kritika pramení stále ještě z porážky, kterou utrpěl v prezidentské volbě v lednu minulého roku. A to je čistě problém Jiřího Dienstbiera.

Jmenování velvyslanců

Jasný vzkaz měl prezident Zeman i pro ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Prý už nemá žádné kandidáty, které by chtěl na posty velvyslanců prosadit. „Nemám už žádné osobní nominanty. Díky Bohu ty dva, které jsem měl, jsem prosadil,“ poznamenal Zeman. U každého z nominantů se ale bude zajímat o ekonomické znalosti kandidátů, aby mohli v dané zemi provádět ekonomickou diplomacii. Tu Zeman považuje za naprostou nutnost. Za zajímavý nápad by považoval nominaci exministra financí a svého protikandidáta z přímé volby Jana Fischera na post velvyslance v Izraeli.

Došlo také na situaci na Ukrajině. Prezident zdůraznil, že je třeba hovořit s oběma stranami. U tamní opozice je problém v tom, že vedle demokratické opozice tam je i opozice méně demokratická. Za nedobré by považoval, kdyby na Ukrajině napříště vládli tzv. banderovci.

V závěru pořadu došlo také na olympiádu v Soči. Prezident Zeman se v této souvislosti zastal svého poradce pro energetiku Martina Nejedlého ze společnosti Lukoil Aviation Czech. Tento muž s ním jel právě proto, že je jeho poradcem. Fakt, že Nejedlý dluží státu 27,5 milionu korun, Zeman zlehčil s tím, že v této věci musí napřed rozhodnout soud a dokud nebude znám konečný verdikt, nezbude než čekat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…