Zeman veřejně setřel Jiřího Pehe

17.04.2014 15:52

Na závěr své návštěvy v Královéhradeckém kraji se prezident nevyjadřoval jen k problémům či úspěchům, se kterými se v kraji setkal, ale nevynechal ani problematiku státního dluhu či situaci na Ukrajině. Ty politiky, kteří se podíleli na vzniku a růstu státního dluhu, vyzval, aby přispěli na jeho splácení. V ukrajinské otázce tvrdě zkritizoval politologa Jiřího Pehe. Nevyhnul se ani odpovědi na dotaz spojený s firmou Lukoil Aviation Czech.

Zeman veřejně setřel Jiřího Pehe
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Zeman také zdůraznil potřebu zákona o prokázání původu příjmů a majetku politiků

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil na tiskové konferenci konané u příležitosti zakončení jeho návštěvy v Královéhradeckém kraji. Třídenní putování po kraji si pochvaloval i hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Hlava státu se prý setkala se zastupiteli z různých politických úrovní, navštívil podniky a vyjádřil se i k dopravní situaci v kraji. To, co prezident zjistil, může následně předat současné vládě k řešení.

Politici, plaťte na státní dluh

„Z Královéhradeckého kraje si odnáším mnoho zážitků. Jsem zde jako člověk, který se snaží vnímat názory občanů a přenášet je jak na půdu vlády, tak na půdu Parlamentu,“ prozradil prezident. Následně se rozhovořil o českém textilním průmyslu. Dva podniky z Královéhradeckého kraje jsou dokonce schopny konkurovat tvrdým soupeřům z Číny. „To mě utvrdilo v přesvědčení, že právě lidé, kteří svým věcem rozumí a jsou tzv. srdcaři, mohou zachránit svůj podnik,“ poznamenal prezident. Zdařilo se to např. díky obměně sortimentu.

Řekl i pár slov ke slovní přestřelce mezi ním a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Tímto vyzývám všechny politiky, kteří se podíleli na vzniku a růstu státního dluhu, aby přispěli do Fondu prezidenta republiky na splácení tohoto dluhu,“ poznamenal Zeman. Sám prý bude bedlivě sledovat, zda tak politici opravdu učiní.

Hloupý Jiří Pehe a Lukoil

Nevyhnul se ani tématu Ukrajiny. „Jeden z podle mého názoru nejhloupějších politických komentátorů napsal, že mluvím hlasem jestřábím vůči Rusku a hlasem holubičím vůči ruské menšině,“ prohlásil Zeman na adresu politologa Jiřího Pehe, kterého přímo jmenoval. On přitom usiluje především o to, aby na Ukrajině nedošlo k občanské válce.

V závěru tiskové konference odpovídal na dotaz týkající se žaloby na firmu Lukoil Aviation Czech, ve které působí také jeho externí poradce Martin Nejedlý. „Záleží na tom, jak dopadne spor. Ale pokud vím, tak nejde o soukromý spor pana Nejedlého, ale o spor mezi dvěma subjekty - mezi formou Lukoil a Správou státních hmotných rezerv. A pokud se ukáže, že pochybil Lukoil, tak je otázka, kdo za toto pochybení nese zodpovědnost, zda to byl pan Nejedlý, nebo někdo jiný. A to se patrně již z rozsudku dozvíme,“ je přesvědčen Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…