Zeman že je eurofederalista? Vždyť do našich spojenců pořád kope. Táhne nás na východ, do Ruska a Číny. Telička se vysmíval Kmoníčkovi, Moravec přitakal

01.05.2016 13:29

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček a europoslanec Pavel Telička, expert na zahraniční politiku hnutí ANO, proti sobě zasedli v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Takřka hodinová debata se změnila v tvrdý zápas o prezidenta Zemana. Napřed ovšem Kmoníček vysvětloval chování ruského prezidenta Putina v Sýrii.

Zeman že je eurofederalista? Vždyť do našich spojenců pořád kope. Táhne nás na východ, do Ruska a Číny. Telička se vysmíval Kmoníčkovi, Moravec přitakal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

V úvodu pánové debatovali o situaci v Sýrii. Telička konstatoval, že v Sýrii je dnes hlavním jádrem všech sporů prezident Bašár Asad, jenž nařídil např. masivní útok na město Aleppo. V časech příměří. Právě kvůli tomuto politikovi je vyřešení krize ještě daleko. Podle Kmoníčka ale došlo už k částečnému pokroku  – obě strany jsou alespoň ochotny zasednout k jednomu stolu a mluvit spolu. To bylo donedávna nemyslitelné.

S Moskvou si prý udržíte moc, s Washingtonem skončíte v hrobě

„Rusko se snažilo udržet u moci Bašára Asada tak dlouho, aby Blízkému východu ukázalo, že dohody s Ruskem platí... Zatímco dohody se Spojenými státy vás přivedou pravděpodobně do vězení nebo do hrobu,“ zaznělo z Kmoníčkových úst.

Telička doplnil, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi hraje do karet migrační krize a jeden z jejích zdrojů je třeba hledat právě v Sýrii. Vzhledem k tomu, že tato krize štěpí EU, ruský prezident Putin se může radovat. EU by tedy konečně měla přijmout komplexní řešení migrační krize. Svůj postoj by podle europoslance mělo změnit i Česko, které neustále opakuje jen ne a ne a ne, s čímž se ovšem daleko nedostane.Jeho vyjednávací váha v Bruselu bude dál oslabovat.

Rýpl si i do prezidenta Zemana, který se podle jeho názoru k EU staví velmi kriticky. Kmoníček ovšem svého šéfa hájil. „Na rozdíl od prezidenta Klause je prezident Zeman eurofederalistou,“ konstatoval.

Telička se však tomuto tvrzení vysmál. Miloš Zeman se totiž na jedné straně staví do pozice eurofederalisty, ale na straně druhé nevynechá jedinou příležitost, aby si do EU kopl. Dnes už to dokonce došlo tak daleko, že mnozí evropští politici prezidenta Zemana neberou vážně. Je prý sice pravda, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš v hodnocení uprchlické krize často s prezidentem souhlasí, ale to ještě neznamená, že s tím musí souhlasit Telička.

Zeman nás táhne na východ. Nebo ne?

Kmoníček si ovšem trval na svém. „Miloš Zeman chce evropskou armádu... Miloš Zeman chce velkou pohraniční službu EU, Miloš Zeman chce vstoupit do eurozóny, ačkoli je to v poslední době nepopulární,“ připomněl. Rázně prezident Zeman vstupuje i do řešení uprchlické krize, když jedná s makedonským či černohorským prezidentem. Jediné, co by mohl dělat víc, je, že by častěji jezdil do Bruselu, kde by nahradil premiéra Sobotku. Podle Kmoníčka by ale zřejmě okamžitě čelil vlně kritiky za to, že se plete do věcí, které náleží předsedovi vlády.

Telička ale neustoupil ani o píď a prezidenta Zemana znovu kritizoval. „Já jsem s Milošem Zemanem zažil zahraniční jednání, kde převyšoval o dvě hlavy své partnery, ale dnes tomu tak není... Miloš Zeman je názorově nekonzistentní,“ posteskl si europoslanec. Nelíbí se mu především to, že nás prezident táhne na východ, k Rusku a k Číně. Náš prezident přece opakovaně prohlašuje, že sankce proti Rusku jsou k ničemu. V čínské televizi následně řekl, že jsme se konečně osvobodili z područí EU a USA.  A to je jednoznačný útok na západní spojence.

Host také nabízí recept, jak tuto situaci trochu narovnat. Podle Teličky by měla aktivněji vystupovat česká vláda a dát jasně najevo, kam skutečně česká zahraniční politika směřuje. Prezident totiž v uprchlické krizi nabízí jen rádoby řešení, která ve skutečnosti řešeními nejsou. Prezident dobře chápe, že určitá část českých občanů má oprávněné obavy z uprchlické krize, ale její řešení nenabízí.

Hynek Kmoníček zdůraznil, že prezident udržuje čilé kontakty jak se Západem, tak s Východem, ale současně naslouchá názoru svých voličů. Znáte politika, který by soustavně pracoval na tom, aby byl nezvolen? Já jich pár znám, ale ti se tím nechlubí,“ zaznělo z úst Zemanova podřízeného. To, co tak vehementně kritizuje Pavel Telička, připomíná podle Kmoníčka hesla tzv. pražské kavárny nebo předvolební program TOP 09.

Vystoupení Zemana a Sobotky ukazují rozdíl mezi extrovertem a introvertem, míní Kmoníček

Ve skutečnosti je to přitom tak, že se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman v názorech nerozcházejí zdaleka tak výrazně, jak se to může zdát na první pohled. „To je rozdíl popisu situace mezi introvertem a extrovertem. Oni v zásadě říkají totéž, ale každý jinak,“ nastínil svůj pohled Kmoníček.

To, že je Zeman eurofederalista, se snažil dokázat např. na nemalém úsilí Číny, která velmi stojí i přiznání statutu klasické tržní ekonomiky. EU dnes tento krok velmi zvažuje. Jednoho dne k tomu podle Kmoníčka nepochybně dojde a EU by z toho měla vytěžit maximum. Během návštěvy čínského prezidenta v Praze prý čínská delegace velmi tlačila na to, aby Česká republika přiznala Číně statut tržní ekonomiky dříve než zbytek EU. Miloš Zeman prý byl velmi proti tomu. „Prezident je ten, který dá nohu do dveří a řekne: Ne, ne, ne, my jsme součástí EU a já jako eurofederalista nepůjdu proti svému vlastnímu klubu,“ popsal Zemanův muž.   

Telička nadále ze svých názorů neustupoval. „Já nevnímám pana prezidenta jako člověka, který dobře reprezentuje Českou republiku a hájí její národní zájmy,“ shrnul Telička. Myslím, že je to zásadní otázka pro hnutí ANO i pro celou tuto zemi. Dokázal by si představit lepšího prezidenta, než je Miloš Zeman.

Jednání o TTIP je průhledné, ujišťoval diváky Telička

Z pozice europoslance se Telička vyjádřil i k transatlantické obchodní dohodě mezi EU a USA – TTIP. Rázně odmítl kritiku těch, kteří říkají, že je tato dohoda neprůhledná a jednání jsou, řekněme, „podivná“.  Z pozice europoslance má totiž možnost sledovat jednání o této dohodě zblízka a všem divákům prý může garantovat, že jsou to jednání průhledná a podrobná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…