Zemanovec Žák, řezník a vyhazovač: Vyhodil nejvíc lidí, kteří zůstali po Nečasově vládě

18.10.2013 6:57

Kabinet Jiřího Rusnoka ke svému vládnutí nezískal mandát v Poslanecké sněmovně, už dva měsíce je v demisi, ale přesto se nebojí razantních změn. Během sto dní, co jsou členové úřednického kabinetu u moci, bylo ze svých funkcí propuštěno 82 státních úředníků a manažerů státních firem. Nejvíc lidí muselo opustit ministerstva dopravy a zemědělství.

Zemanovec Žák, řezník a vyhazovač: Vyhodil nejvíc lidí, kteří zůstali po Nečasově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Podle deníku MF Dnes překonal počet propuštěných úředníků i "noc dlouhých nožů" za první vlády Mirka Topolánka. Tehdy svůj post musela opustit asi polovina lidí ve srovnání s Rusnokovým týmem.

Největší změny probíhají na ministerstvech dopravy a zemědělství. Ministři Zdeněk Žák a Miroslav Toman podle deníku prakticky budují tyto resorty se zcela novými lidmi. Téměř 40 vedoucích pracovníků bylo propuštěno a jejich místa obsazena lidmi blízkými ministrům.

"Do kabinetu ministra, tedy mezi své nejbližší spolupracovníky, mám plné právo si přivést své lidi. To je naprosto normální. Druhou skupinou odvolaných byli lidé, kterým chyběla dostatečná odbornost pro vykonávání jejich funkcí. Pracovala tu také řada zaměstnanců, kteří neměli s resortem nic společného a byli naprosto nekompetentní," řekl k vlně propouštění na Ministerstvu zemědělství jeho šéf Miroslav Toman, který propustil 16 lidí.

Pomohl by zákon o státní službě

Od nástupu Zdeňka Žáka do čela Ministerstva dopravy muselo svou funkci opustit 22 vrcholových manažerů. Proměnou prošlo také vedení Českých drah, jako jeden z prvních byl odvolán jejich šéf Petr Žaluda. Před dvěma týdny ministr "odstřelil" také tři manažery z čela Ředitelství silnic a dálnic.

Personální zemětřesení se ale nevyhnulo ani dalším resortům. Propouštělo se i na Ministerstvu spravedlnosti, kde svou rukou vládne Marie Benešová, nebo na financích Jana Fischera.

Masivní vyhazovy ale znamenají zátěž pro státní kasu, upozorňuje MF Dnes. Úřady musí propuštěným zaměstnancům platit odstupné, které nezřídka přesahuje 100 tisíc korun. Zabránit tomu, aby se obsazení ministerstev měnilo s každou novou vládou, by měl zákon o úřednících. Česko je jedinou zemí v EU, která účinný zákon o státní službě nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…