Změny v Ústavě: Deník píše, jak mohou politici omezit Zemana

15.07.2013 9:02

Představitelé ODS i ČSSD potvrdili, že za určitých okolností znovu zahájí debatu o změnách Ústavy, aby omezili či přesněji vymezili pravomoci prezidenta. Politiků se ptala MF Dnes. Na zavedení časových lhůt však mají právníci rozdílný názor.

Změny v Ústavě: Deník píše, jak mohou politici omezit Zemana
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Deník píše, že zákonodárci, kterým vadí Zemanova politika, nezůstávají jen u břitkých prohlášení a zvažují změnu Ústavy tak, aby lépe a přesněji vymezila pravomoci prezidenta republiky.

Jako nejúčinnější se prý jeví odebrat hlavě státu pravomoc pověřovat budoucího premiéra sestavením vlády nebo alespoň stanovit lhůty. Existuje obava, že Zeman nechá vládu Jiřího Rusnoka u moci i bez důvěry a jak MF Dnes píše, žádný druhý pokus sestavení vlády nebude. Rusnokův kabinet by tak mohl vydržet až do řádných voleb. Jenže právníci se prý neshodnou, jestli Ústava lhůty snese. Nyní se má za to, že pokud vláda nezíská důvěru ve sněmovně, prezident bez zbytečného odkladu jmenuje druhého premiéra. V Ústavě to však výslovně napsáno není.

Dva názory odborníků

„V zásadě bych byl pro to, aby se to řešilo nějakými lhůtami,“ říká profesor ústavního práva Václav Pavlíček. Lhůty by podle Pavlíčka měla mít i sněmovna a MF Dnes napsala, že Pavlíček také soudí, že tentýž člověk by neměl být pověřen sestavením vlády dvakrát po sobě.

Jan Kudrna z Katedry ústavního práva na PF UK je však prý ostře proti. „Jde o nešťastnou myšlenku. Když se v Ústavě objeví lhůty, tak musíte říct, jaká přijde sankce, když se lhůta nedodrží, a pak už nejsme v normálním světě Ústavy,“ míní Kudrna.

Jeroným Tejc z ČSSD navrhuje, aby se prezidentské milosti a jmenování bankovní rady ČNB podmínily podpisem nějakého dalšího ústavního činitele, tedy kontrasignací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …