Zpupnost papalášů. Ať se poslanci necpou do zahraničí, rozčiloval se v ČT Schwarzenberg

15.07.2014 19:55

O návrhu služebního zákona a strategiích opozice, jak jeho projednávání pozdržet, o současném dění kolem Evropské unie či daňových rájích přišel do pořadu Interview ČT24 diskutovat předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR a šéf opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Zpupnost papalášů. Ať se poslanci necpou do zahraničí, rozčiloval se v ČT Schwarzenberg
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ruský podnikatel a bývalý vězeň Michail Chodorkovskij se v několika posledních dnech zdržoval v Praze. Při příležitosti návštěvy České republiky se sešel i se svým podporovatelem Karlem Schwarzenbergem. „Přijel a poděkoval mi za podporu, kterou jsem mu veřejně vyjadřoval, když byl ve vězení. Pak jsme se bavili o situaci v Rusku. Zajímalo mě to, protože Chodorkovskij je inteligentní člověk,“ upřesňoval program schůzky.

Následně se téma rozhovoru stočilo na mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny a projednávání služebního zákona. Jeho znění opozice, včetně TOP 09, kritizuje. Karlu Schwarzenbergovi vadí na vládním návrhu zákona všechno. „Vadí mi, jak se to dělá. V prvním čtení to byl jiný návrh než teď. Tak důležitý zákon se musí důkladně probrat. Účelem služebního zákona by mělo být stabilizovat úřednictvo, zavést pořádek. Když se to prosadí proti opozici, ta, až bude u moci, tak to zruší. To nemá smysl. Měli bychom se dohodnout,“ myslí si.

Opozice rovněž vyhrožuje, že pokud s nimi vláda o znění zákona nebude jednat, bude obstruovat. „Zajisté budeme zákonu oponovat. Chceme mít čas na prozkoumání zákona, protože to je důležitý zákon. Naše správa ho potřebuje,“ uvedl s tím, že se mu používání obstrukcí nikdy nelíbilo, ale v nouzi musí člověk udělat vše. „Nepoužijeme je, když vláda přistoupí na seriózní jednání,“ dodal.

A přidal, co se mu například v navrhovaném zákoně nelíbí. „V hlavě šest je malý paragraf, který se týká ministerstva zahraničí. Bývalí ministři a poslanci by se mohli stát velvyslanci bez výběrového řízení. To je zpupnost našich papalášů. Nemají na to vzdělání. Naši velvyslanci se na to připravují ve školách. A teď by tam měl být dosazen poslanec. To ničí ministerstvo zahraničí. Demotivuje to naše zaměstnance. Je to vyjádření nedůvěry. Proč by mělo být ministerstvo zahraničí odpadem? Ať si poslanci pracují na obecním úřadě a necpou se do zahraničí,“ rozčílil se.

Evropský parlament dnes schválil nového šéfa Evropské komise. Stal se jím Jean Claude Juncker. „Junckera znám a je to jeden z nejzkušenějších evropských politiků. Kromobyčejně inteligentní,“ okomentoval nového lídra jednoho z nejdůležitějších orgánů EU.

Se zastavením rozšiřování EU do roku 2019, což dnes deklaroval právě nový lídr komise, nesouhlasí. „Jsem odlišného názoru. Není to motivující pro státy západního Balkánu, které čekají před našimi dveřmi. Pokud splní podmínky, měly by mít šanci vstoupit do EU. Zavírat dveře bez bližšího důvodu považuji za falešný krok,“ řekl.

Hledání kandidáta na eurokomisaře jsou stranické půtky

A vyjádřil se i ke hledání kandidáta na českého eurokomisaře. „Jsou to stranické půtky. Premiér Sobotka, byť velí nejsilnější straně, má v podstatě slabší pozici než jakýkoliv premiér před ním, jelikož ANO je ve volebních průzkumech před nimi. Babiš se navíc o názory lídra ČSSD nestará. Navíc Sobotka má ve straně oslabenou pozici,“ vysvětloval svůj pohled na věc.

„Já žádné jméno navrhovat nebudu. Nejsme tak blbí. Máme několik schopných kandidátů. Ale to není na opozici, aby to navrhla. S tím se musí poprat koalice. My rozumný návrh podpoříme. Uvidíme, koho navrhnou,“ dodal.

Česká závist

V minulém týdnu se poslanec Stanislav Huml (ČSSD) opřel do tenistky Petry Kvitové za to, že si kvůli nižším daním změnila trvalé bydliště. Schwarzenberg její krok schvaluje. „Daňové ráje vždycky byly. Má to smysl. Jsou země, kde nesmyslně daní podnikatele. Žádný člověk není majetek státu, jehož občanem je. Musí mít možnost svobodně se rozhodovat. Kvitová nevydělala peníze v ČR. Vyhrála je v Anglii na Wimbledonu a tam je řádně zdaněná. A tady bychom jí zdanili podruhé. To je česká závist. Ta od nás vyhnala úspěšné lidi,“ uzavřel debatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…