Zrušme ministerstva, důležité jsou jen finance, smála se Hanáková

26.04.2012 19:51

Církevní restituce by rozhodně měly projít, věří nová ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09, která byla hostem čtvrtečního pořadu Interview ČT24. Podle jejího mínění je nárok církví opodstatněný a součástí jeho splacení má být i odpuštění daně z převodu nemovitosti při jeho případném prodeji. Hrozba zneužití je podle ministryně naprosto minimální a s případnými provinilci se prý snadno vypořádá soud.

Zrušme ministerstva, důležité jsou jen finance, smála se Hanáková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

„Já jsem přesvědčena, že církevní restituce mají šanci projít,“ uvedla ministryně hned zkraje svého vystoupení v České televizi.

Kde se vezmou peníze na financování restitucí prý už dávno vyřešil plán ministerstva financí, navíc je to prý otázka, kterou by bylo nutné vyřešit i v případě, že by se opět odložily. „Po stránce financí nikdy nebude vhodná doba pro to, aby byl tento zákon schválen. Vždycky se bude muset řešit, odkud se ty peníze vezmou,“ dodala Hanáková.

Kolik peněz by tedy na církevní restituce padlo, záleží především na míře inflace. „Počítá se s 59 miliardami bez inflace, které pak budou na základě inflace umořovány,“ uvedla. O jakou částku se tedy nakonec bude jednat, nebyla ochotna spekulovat.

Osvobození od daně není motivace

Stejně tak nebyla ministryně kultury ochotna příliš vysvětlovat, proč jsou církve v případě prodeje navráceného majetku osvobozeny od daně z převodu nemovitosti. Podle ministryně se jedná o pomoc státu ke skutečné nezávislosti církve. „Aby byly samostatné, aby do nich stát už dál nemusel investovat další finanční prostředky,“ vysvětlila Hanáková.

O tom, že by tato výhoda mohla církve k prodeji vráceného majetku motivovat, Hanáková pochybuje. Podle svých slov nechápe, proč by mělo osvobození od daně někoho motivovat k prodeji majetku, který potřebuje.

Zrušit ministerstva

Představa zrušení ministerstva kultury se Hanákové příliš nezamlouvá. Naopak by si představovala přidání některých oblastí pod její pravomoc, například resort sportu od ministerstva školství.

„To ale neznamená, že neoseká agendu. U všech ministerstev by se taková úspora projevila,“ upozornila Hanáková. Zrušení ministerstva kultury je podle ministryně neuvážený krok. „Kultura se svým rozsáhlým majetkem by své vedení mít měla,“ uvedla s tím, že na vedení tohoto resortu je zapotřebí řada specialistů, přičemž si není jistá, zda by pod křídly jiného ministerstva dostala tak velkou podporu.

Nakonec ale Hanáková se smíchem uznala, že rušení ministerstev je také krok, který má svůj smysl. „Nakonec bychom mohli zrušit všechna ministerstva a zůstaly by jenom finance. Protože to vždycky určuje, kolik peněz dostanou ostatní ministerstva, takže takhle by to určitě šlo,“ smála se Hanáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…