Akademický senát MU: Ministr Dobeš si nadále slepě stojí za svou škodlivou reformou

21.01.2012 21:35

Stanovisko Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity k reformě vysokého školství a stupňujícím se nepokojům:

Akademický senát MU: Ministr Dobeš si nadále slepě stojí za svou škodlivou reformou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Stejně jako studenti z jiných vysokých škol, i my jsme do poslední chvíle neztráceli naději. Naději, že se našim zákonným reprezentantům, tedy Radě vysokých škol a České konferenci rektorů, podaří přes všechny těžkosti s ministerstvem vyjednat rozumnou podobu návrhu reformní legislativy, kterou naše vysoké školství potřebuje. Bohužel se tak nestalo a naděje se rozplynula s odmítnutím všech návrhů, ke kterým jsme se přihlásili v prosinci 2011. Ministr Dobeš však za svým špatným a pro vysoké školství škodlivým návrhem nadále slepě stojí a předkládá jej vládě. A to bez ohledu jak na kritiku reprezentací vysokých škol, tak sílící celospolečenský nesouhlas s těmito návrhy. Proto už nemůžeme nadále mlčet.

Rádi bychom na příkladu z naší univerzity demonstrovali, že je možné přijímat i reformy, které bolí, ale není možné přijímat reformy, které škodí. Jako členové Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity jsme v uplynulém roce měli možnost vyjednávat o novém studijním řádu. Debatovali jsme s vedením univerzity, debatovali jsme s kolegy v zaměstnanecké komoře a debatovali jsme i s našimi voliči – studenty. Debaty byly občas bouřlivé a vznesli jsme desítky připomínek, z nichž řada nebyla akceptována. Přesto jsme nakonec zvedli ruku pro nový studijní řád, který je vůči studentům v mnoha ohledech přísnější než ten stávající.

Konsenzu jsme nakonec dosáhli díky tomu, že naši partneři byli korektní a při jednáních nikdy neporušovali zákony ani univerzitní předpisy. Jejich návrhy byly podložené ověřitelnými fakty a nikoli ideologií. Dále jsme věděli, že jim stejně jako nám jde o dobro univerzity a ne o partikulární zájmy. A také byli schopni ústupků v pro nás klíčových oblastech.

Bohužel tak tomu nebylo v přístupu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vůči zástupcům vysokých škol. Porušovaly se dohody; ideologie a partikulární zájmy vítězily nad fakty a o společném zájmu nemohlo být řeči. Výsledkem je návrh reformy, který české vysoké školství může nenávratně poškodit. Proto tuto reformu jednohlasně odmítáme a vítáme vznik nezávislých protestních aktivit a sami začínáme  pracovat na přípravě protestních akcí. K těmto protestním akcím brzy vyzveme všechny studenty Masarykovy univerzity a na základě navázání spolupráce se studentskými komorami akademických senátů jiných univerzit i celou brněnskou akademickou obec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…