Andrea Vasilišin: Kdo tohle napsal... Nejpodstatnějším pro neslyšící dítě je to, zda má milujícího rodiče

02.07.2016 15:58

Reakce matky neslyšícího chlapce na článek poslankyně Martiny Berdychové zveřejněný 28. června 2016 pod názvem "Raná péče sluchově postižených hájí zájmy slyšících rodičů a nikoli dětí":

Andrea Vasilišin: Kdo tohle napsal... Nejpodstatnějším pro neslyšící dítě je to, zda má milujícího rodiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Jsem maminkou rok a půl starého neslyšícího chlapečka (diagnóza praktická hluchota) a více než rok je moje rodina klientem Rané péče poskytované Centrem pro dětský sluch v Praze. Cítím se tedy být oprávněnou vyjádřit se k věcem, popisovaných v tomto článku. Podotýkám, že jsem slyšící, stejně jako naše široká rodina.

Hned na úvod musím vyjádřit svůj kategorický nesouhlas s vyjádřením, že Raná péče hájí zájmy slyšících rodičů a nikoliv sluchově postižených dětí. Kdo tohle napsal, nedal si zcela zřejmě tu práci, aby se s pestrou a širokou škálou služeb, které Centrum poskytuje, objektivně seznámil. A už vůbec se nezajímal o to, jak tuto službu hodnotí její klienti. Klienty centra jsou jak rodiče slyšící, tak neslyšící. Domnívám se ale, že tím nejpodstatnějším pro neslyšící dítě je to, zda má milujícího rodiče, který je ochoten přijmout své dítě takové, jaké je a zároveň schopen udělat maximum pro jeho budoucí spokojený plnohodnotný život a začlenění do společnosti.

Občas se na straně některých organizací sdružujících neslyšících  setkávám s názorem, že každý, kdo je neslyšící, je automaticky tím povolaným odborníkem na to, jak vychovávat neslyšící dítě. Stejný dojem mám z toho, když ve článku výše je zdůrazňováno, že členem kulatého stolu jsou cituji „především i zástupci komunity neslyšících“. Každý rozumně uvažující a objektivní člověk musí konstatovat, že“neslyšet“ je pro běžný život handicap, a ne přednost nebo dokonce „kvalifikace“!  Velkým překvapením naopak pro mne je, že členy stolu nejsou ti, pro které je služba určena – tedy rodiny neslyšících dětí. Vždyť kdo jiný je více schopen vyjádřit co, potřebuje, co mu chybí, co ho trápí...než ten, kdo je uživatelem/klientem. S arogantním přístupem typu …“my jim řekneme, co mají chtít, my jim řekneme, jak to mají dělat,  my jim to zlepšíme“…jsem se ve svém profesním životě projektové manažerky setkala několikrát. A vždy to byly ty projekty, které se nakonec ukázaly býti úplně zbytečné, a to ještě v tom lepším případě..

Zcela jistě nemohu posoudit to, zda je kvalita péče rozdílná v různých krajích a jednotlivých zařízeních. Naopak ale, se stejnou mírou jistoty, mám právo tvrdit, že Raná péče Čechy poskytuje mému synovi láskyplnou, kvalifikovanou péči. Vysoce profesionální a odborné poradenství, bez kterého by  moje rodina nebyla schopna starat se o Josífka způsobem podporujícím tak dobře jeho specifické potřeby a budoucí prosperitu . Ráda bych tady dokumentovala na desítkách příkladů, jak zcela nesmyslné je tvrdit, že Raná péče nehájí zájmy neslyšících dětí. Prostor webových stránek ale shledávám efektivním pouze pro medializaci, nikoliv pro konstruktivní  komunikaci.

Pokud by o to paní poslankyně, nebo kdokoliv z ministerských úředníků měl zájem, ráda bych se v této věci osobně sešla k diskuzi. Bude to ale z mé strany komunikace mluvená. Ve znakování, které nám do naší „rodinné DNA“ vštěpuje Raná péče už od prvního setkání, (snad proto, že věří, že je v nejlepším zájmu našeho Josífka?)  ještě nejsem tak zběhlá...

Tamtame, moc díky za to, že vás máme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.