Dominik Duka: Morální je nekrást

04.03.2012 10:34

Až se někdy zahloubáte do mapy naší vlasti, vzpomeňte si na Dominika Duku a jeho dnešní glosu. Hledá v ní teritoria naděje, víry, slušnosti a soucitu s druhými. Jsou tam, kde se kriminalitě nedaří.

Dominik Duka: Morální je nekrást
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, nedá mi to, abych drobně neglosoval článek Tomáše Němečka v příloze Lidových novin. Zamýšlí se nad faktem, že ve statistice kriminality se objevuje několik výjimek. Jednou z nich je pokles kriminality na Vysočině, konkrétně v Jihlavě.  

Z mapy výskytu trestných činů lze nadefinovat jakási „území dobra“, jak je pisatel nazývá, táhnoucí se od Valašska a Slovácka přes Vysočinu až po Královéhradecký kraj. Překvapivý je pokles zločinnosti v Jihlavě – a to o více než 14 %. U trestných zvláště majetkových činů je nasnadě běžná logika: V tomto okrese je nouze, například na Jesenicku, a tudíž vloupání i krádeží je tu víc. Potíž je v tom, že jsou okresy, kde je nouze stejná, ale přesto tam lidé nekradou.  

Například Hodonínsko má čtvrtou nejvyšší míru nezaměstnanosti a přitom kriminalita patří k nejnižším. Podle různých zajímavých srovnávacích map se dosti přesně kryje mapa nízké kriminality s oblastmi vysoké religiozity. A ještě něco je zajímavé, zvláště na příkladu Jihlavy a okolí – tříkrálová sbírka je o mnoho vyšší než vloni právě tam, kde se mají lidé hůř než jinde.  

Převyprávěl jsem nedokonale některé zajímavé myšlenky z uvedeného článku ne proto, abych stavěl na piedestal morálky věřící, ale abychom si lépe uvědomili, že víra dokáže i nelehkou životní situaci posunout do jiné než dnes běžné logiky. Morální je nekrást, ne si krádež omlouvat tíživými okolnostmi.  

Věřícího čtenáře ovšem napadne ještě jedna dosti zajímavá souvislost. Smlouvání Lota s Hospodinem při zkáze Sodomy. Lot, jsa sám spravedlivým mužem, neustále přemlouvá Boha, aby město nezničil, vždyť v něm může být třeba 50 spravedlivých. Bůh souhlasí. Jenže, říká Lot, co když jich bude pět chybět, copak kvůli pěti bys tak krásné město vyhubil? Bůh slevuje na 45.  

Nakonec se ukáže, že těch spravedlivých opravdu je ve městě tak málo, že je lepší, aby odešli a město lehne popelem. Nemyslím, že by Bůh dnes na hříšná města seslal oheň a síru, spíš si říkám, že někdy stačí pár spravedlivých měst či oblastí, aby ukázaly těm ostatním, že to také jde jinak, než je běžné. Že je možné zachovat si čisté ruce i svědomí. Souostroví slušných okresů je souostrovím naděje. Kéž by se jich v tom okolním oceánu vynořovalo co nejvíc.

Vyšlo na rozhlas.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…