František Adámek: Do stávky, pane náměstku. Za svobodu pacienta

27.06.2012 12:16

To jsou věci, co se dějí kolem našich doktorů.

František Adámek: Do stávky, pane náměstku. Za svobodu pacienta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Lékaři nám opět hrozí stávkou, a tentokrát pod taktovkou RVHP – pardon, visegrádské čtyřky. Opět – jaké překvapení! - chtějí stávkovat za vyšší platy hned ve čtyřech zemích Evropy najednou. No, já koukám jak debil…vlastně pacient. Protože u doktora mám pokaždé pocit, že jsem nic, úplná nula, takhle malinký.

Diktát bílého pláště je neúprosný. Už jim nestačí 50 tisíc měsíčně, chtějí víc a víc. A přitom desetina z nich prý neumí s počítačem. Možná ani ta sestřička, která kdykoliv přijdu do ordinace, ptá se s tónem byrokratického úředníka: „Zase vás bolí ta stará rána? Měl byste se naučit to psychicky ovládat.“

A teď hrozí, že tahle lavina bílých plášťů na podzim hromadně poslechne svého odborářského bosse Martina Engela a všichni v jeden den zavřou ordinace. Co na tom, že chudoba v Česku ohrožuje přes milion lidí, lékař je sice taky jen člověk, ale jakmile si navlékne bílý plášť, je to Bůh.

Jestli všichni třeba 8. listopadu zavřou, umíte si to vůbec představit? To pak všichni půjdem hromadně do Prčic? Nebo potáhneme na ministerstvo zdravotnictví? Když mohli zemědělci přivést do Prahy kupy hnoje, tentokrát bychom mohli smrdět pod okny ministerstva zdravotnictví my.

Jak by se vám to líbilo, pane náměstku Nosku? Docela by mě zajímalo, co byste pak svému ministru zdravotnictví radil – měl by držet basu s námi, nebo s lékaři? Jednu výhodu by ta stávka ale měla: Neměl byste pak čas vymýšlet si hovadiny, které jen lidem vytáhnou další peníze z kapes.

To je totiž jediný cíl, proč chcete začít budovat na zelené louce nový elektronický zdravotnický systém. Když jsem před časem přešel k VZP, věděl jsem, že nabízí zdarma pojištěncům elektronickou zdravotní knížku. Dalo by se to kvalifikovat tak, že jsem ji tím vlastně pověřil, aby mi za mé peníze, peníze daňového poplatníka, uchovávala zdravotní data. Takže já to vidím tak, že správní rada VZP vlastně na základě doporučení ministerstva zdravotnictví zmařila investici daňového poplatníka. A protestuju a křičím ze všech sil: Nejsme ovce, neberte nám něco, co vám nepatří. Nechte to na nás, pacientech, ať my rozhodneme, zda o službu VZP stojíme. A neodvolávejte se na to, že do knížek doktoři nechtějí zapisovat, když jedním dechem říkáte, že v tom vašem novém systému jim to nařídíte povinně. Že by strach, že budou bojkotovat i váš systém?

Pravidla hry se nemění ve chvíli, kdy se hraje, pane Nosku, to byste snad mohl vědět, i když vypadáte jako veskrze nesportovní typ. Já bych to chápal, kdybyste se na to někoho optali, ale ono nic. Rozkaz, a basta. Proč jste se nezeptali pojištěnců, co si o tom myslí? Už jsem to tady na blogu napsal jednou, že to bylo na politickou objednávku, a myslím si to čím dál víc. Je tady nestabilní podnikatelské prostředí, proto nám všichni utíkají do Holandska a platit daně budou jinde.

Ne doktoři, ale my pacienti bychom měli jít stávkovat. Pořád myslím na slova jednoho horolezce, který komentoval tragický skon svého kamaráda na Lhotse slovy: „Touha po vrcholu je někdy větší než touha po návratu dolů.“ Tak už slezte z toho Olympu dolů na zem, vy i ti vaši lékaři. A pochopte konečně, že jste tady vy pro nás, ne my pro vás. Pád z vrcholu nemusí vždy končit smrtí, ale bolestivý bývá v každém případě. Viz David Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…